Proč ..?

 

      Nápad recenzovat bystřické hospody se zrodil v hlavách Jaryna, Vanďase a Štajnyho v roce 2001. V tomto roce zhodnotili pouze hospody "Sokolovna" a "U Supa". Celý projekt byl potom odložen na neurčito z důvodu absence digitálního fotoaparátu.

      Napřesrok si Jaryn pořídil digitální foťák a započalo se s recenzováním dalších hospod. Zpočátku, jak říká Jaryn, brala porota recenzování jako neškodnou zábavu. "Dělali jsme to pouze pro sebe a pár kamarádů. Umístil jsem recenze na svoje internetové stránky, na kterých jsem měl průměrně 5 přístupů denně.", dodává.

      Maloměstské informační kanály tentokrát zaspaly. Zřejmě jim byl pojem internet cizí. Až počátkem června 2002, tedy rok po zveřejnění první recenze na internetu se po našem maloměstě rozšířilo, že existují nějaké stránky s recenzemi bystřických hospod. Návštěvnost Jarynových stránek vzrostla pětinásobně. S recenzemi nebyli spokojeni nejen majitelé kritizovaných hospod, pohoršeni byli i stálí hosté těchto zařízení. Po různých výhružkách a požadavcích na upravení recenzí ze strany hospodských i štamgastů byl celý projekt počátkem prázdnin 2002 opět odložen na neurčito. Jaryn tehdy prohlásil, že pokud se návštěvnost jeho stránek nesníží na původní hodnotu, nebude se recenzováním hospod ani publikováním čehokoli jiného na internetu nadále zabývat. Jednoduše řečeno, nestál o publicitu. Návštěvnost Jarynových stránek klesla na původní úroveň již v srpnu 2002, ale nadále se nic nedělo. Mezitím totiž zlenivěl a už neměl náladu se do něčeho takového pouštět. "Poctu recenzovat bystřické hospody přenechávám mladším. My jsme se už vybouřili. Dnes si chci v hospodě normálně sednout a pokecat, nechci už s sebou tahat foťák, tužku s papírem a tvářit se při tom tajemně a nenápadně. Dávejte si však pozor - recenzujte pokud možno anonymně, neudělejte tu samou chybu jako my. Bystřice pod Hostýnem je obrázkový příklad zkorumpovaného maloměsta, ve kterém se nic neudrží v tajnosti.", zněl konec jeho obsáhlého e-mailu zaslaného coby odpovědi na můj dotaz.

      My tedy pokračujeme dále. Za deset piv jsme od Jaryna "zakoupili" všechny historicky hodnotné recenze bystřických hospod a galerii pětiboďáků. V nich jsme upravili všechny texty do původního znění, bez následných kompromisů, ke kterým později přistoupila původní porota, aby někoho nepohoršila. V dnešní době přece ctíme svobodu slova a pokud někoho neurazíme nebo nepomluvíme, můžeme si zde zveřejňovat co chceme. Ať se klidně celé maloměsto postaví na hlavu. Náš přístup k celé věci se nezmění.

 

Vaše porota