VÝKLADOVÝ SLOVNÍK

 

     

- A -

 
Alberto  
   

- B -

 

Belmondo

Výrazná osobnost často zůstává nepochopena, tak je tomu jistě i u pětibodového Belmonda. O svůj svérázný smysl pro humor se rád podělí s veřejností, možná proto nesmí vstoupit do většiny podniků.
   

- Č -

 
Čtyřboďák Čtyřboďák je osoba s výraznými šancemi státi se jednou pětiboďákem.
   

- D -

 
Drban  
Dvojče

Čtyřboďák navštěvující většinou pivnici "U Bobra", poklidně sedící v koutku a popíjející svůj zlatavý mok.
   

- F -

 
Fousek  
   

- G -

 
Gelomrd Označení pro zlatomládežníka s nagelovanými vlasy, používané zejména na severní Moravě.
Gumákový John  
   

- H -

 
Hajdalák  
Hajzlovitý číšník  
Havraní vlas

Velmi oblíbený pětiboďák, a to u široké veřejnosti, zejména pro svůj uhrančivý pohled, díky kterému vypadá, že ví mnohem víc než byste čekali... Místo výskytu: Sídliště, vlakové nádraží.
   

- J -

 
Jikra Dcera Rybího oka.
Jura Zela

Chodící encyklopedie erotických vtipů. Na pětiboďáka přímo extrémně pracovitý (což neznamená, že ostatní nejsou pracovití, pouze ne tak moc). Ve snaze vydělat si na pivo a nějaké to jídlo nepohrdá ani spravováním chodníků, často nakonec zaplaceným stejně "jen" nějakým tím alkoholem. Jedná se o kosmopolitní typ pětiboďáka, a tak bývá viděn po celém městě.
   

- K -

 
Kryšpín  
Kuzmič  
   

- L -

 
Looser  
   

- M -

 
Miss Sokolovna  
   

- N -

 
Nové tváře v červených košilích  
   

- P -

 
Pachuť kanálová  
Pachuť myšiny  
Pachuť nastrouhané tuhy  
Pachuť saponátu  
Pachuť ušního mazu  
Pachuť zatuchliny  

Pětiboďák

Pětiboďák je osoba veřejností neprávem často odsuzována pro svůj vzhled, vystupování a životní styl (pročež je právě zde velmi ceněn a je mu udělováno celých pět bodů z pěti). Hospody, do kterých pětiboďáci chodívají zapíjet své dny, jsou rovněž ceněny pro svůj kladný přístup k těmto skvostům světové scény.
Prasečí kožešina

Zdobný prvek, který nenaleznete jen tak v nějaké hospodě. Jeden vystavený exemplář můžete vidět v hospodě "U Luďka". Nejvíce prasečích kožešin má ve své sbírce hospoda na Tesáku, kterou, ač není v našem městě, hodláme někdy také zrecenzovat.
Pseudozlatomládežník  
Punkové rybičky  
Punková želva  
   

- R -

 
Rybí oko Otec Jikry.
   
   

- S -

 
Sodovkář  
Srnec  
Strejda Jahoda  
Striptér  
   

- Š -

 
Šuliňák

1) Označení člověka mladého, agresivního a nevhodně se chovajícího.

2) Přezdívka, pod kterou je mezi veřejností znám jeden z našich pětiboďáků, rozhodně však není mladý, agresivní nebo nevhodně se chovající.

Švec Pravidelný čtyřbodový návštěvník "Černé hory", věnující se zde naplno třem svým největším koníčkům: výhernímu automatu, pivu a tlusté ženě se čtyřmi proužky.
   

- T -

 
Tlustá žena se čtyřmi proužky Kromě automatu a piva jedna z mála věcí, která dokáže upoutat Švecovu pozornost.
Trojče

Jedná se o dvojče dvojčete, poslední dobou se objevující taktéž v hospodě "U Bobra", avšak posedávající u jiného stolu.

   

- U -

 
Upír  
   

- Z -

 

Zlatomládežník

 

Mladík ve věku 14 až 20 let, který je oblečen pouze do drahých rádoby značkových oděvů (OP Prostějov za značku například nepovažují...). Dále nosí výraznou obuv, oblíbeným doplňkem je kšiltovka s různými znaky jako fajfka (ač kouření již není moderní) apod. Elita zlatomládežníků nosívá bílé kalhoty s přebytkem kapes. Na hlavách mají krom vlasů cca 1/2kg gelu (odtud též severomoravský výraz "gelomrd"). Melír není na škodu... Shlukují se většinou kolem JUKEBOXů.
Zlatomládežnická komnata Zapadlá místnost nacházející se na "Černé hoře" , do níž se scházejí zlatomládežníci popovídat si o svých každodenních problémech (který gel na vlasy je nejlepší, zdali je lepší NIKÉ či ADIDAS atd.). Hlasitý zvukový doprovod v podobě technoshitů je v této místnosti samozřejmostí.
Zlatomládežnický stupínek Vyvýšené místo v hospodě "U Luďka", na které sedávají pouze zlatomládežníci a vystavují se tak zbytku hospody na odiv.
Zlatostařec  
   

- Ž -

 
Žena se dvěma tvářemi  
Žena se zemdlenýma očima