VII. Memoriálu Jana Vaculíka
turnaj v malé kopané na Sokolce
sobota 24.6.2006

REPORTÁŽ
        A je to opět zde. Jedna z nejzajímavějších kulturních akcí v Bystřici a širokém okolí za celý rok, byť oficiálními úřady zcela ignorovaná, se letos opět konala, a to i přesto, že vloni kolovaly zvěsti, že loňský ročník byl pravděpodobně úplně poslední. A o čem zde hovořím? Řeč je o VII. (pro neznalé 7., slovy sedmém) ročníku turnaje v malé kopané, nazvaném Memoriál Jana Vaculíka na počest zemřelého mladého fotbalisty z Rusavy téhož jména před sedmi lety. Já osobně jsem se zúčastnil této akce již popáté v řadě, a stejně jako vloni, i letos nemohu nechat tuto skvělou sportovní akci bez povšimnutí, což by se jinak bohužel jako obvykle asi stalo.

        Letošní ročník se konal jako vždy na házenkářském hřišti v areálu Sokolovny v Bystřici, a to v sobotu 24. června 2006. Jak už je pár posledních ročníků zvykem, počasí si i letos udělalo radost a počkalo s krásným teplým letním dnem na tento turnaj i tentokrát, takže o hojnou účast nejen sportovců, ale spousty dalších sportu a kulturychtivých fandů, nebyla nouze.

        Turnaje se účastnilo celkem 10 družstev, které byly rozlosovány do dvou skupin:
Skupina A: CL-97, Zahájka, Rapid Žízeň, Šutr Team a Sálovka
Skupina B: Stará promiň, ZRTV, Nealko, Green Team a Litrpůl

        Oproti loňskému ročníku nastaly hned 2 změny. První z nich byl nižší počet týmů, protože vloni se podařilo zajistit účast hned 12-ti družstev. To mělo hlavní vliv na rozlosování do skupin, které byly vloni hned čtyři a letos jen dvě (viz výše). Druhou změnou byla nová tvář rozhodčího, kdy píšťalku v ruce a ústech měl premiérově adidasový fanda Jara Zapletal.

        První výkop se konal již v 8:00 hod. dopoledne, a už v té době bylo venku pořádné horko. To ovšem nikdo netušil, že v odpoledních hodinách se ručička teploměru vyšplhá vysoko nad 30°C. Nevím jak ostatní diváci, ale já tento teplotní handicap v pohodě korigoval množstvím vypitých (nejen nealkoholických) tekutin, takže jsem den přežil víceméně v pohodě. Ale v žádném případě jsem nezáviděl hráčům na hřišti. Ovšem ti i přes spalující vedro dokazovali svými výkony, že fotbal hrát umí a že diváci neprohloupili, když se přišli na Sokolku podívat. Abych neopomněl, zkoušel jsem odhadnout počet diváků, nicméně přesnější číslo jako interval "něco mezi 150-200" ze mně prostě nevydolujete, protože jednak fluktuace byla nemalá a jednak jsem měl i jiné než jen reportážní úmysly (zmíněno již výše v souvislosti s korekcí teplotního handicapu).

        Abych to dlouho nezdržoval, tak to shrnu v pár větách, protože účelem této reportáže není obsáhle se rozepisovat, ale krátce o této akci informovat a spolu s tím i zveřejnit nikde nezveřejněné výsledky. Takže: počasí - na jedničku; sportovní výkony - jednička s hvězdičkou; zázemí - chvalitebně, je sice vidět, že házenkáři se snažili vnitřní prostory zvelebit, vyčistit a vymalovat, nicméně na sociální zařízení se už jaksi nedostalo a tak ještě dnes mi při vzpomínce návštěvy záchodků běhá mráz po zádech; organizace - výborná s hvězdičkou a dvakrát podtrženo, je vidět, že pořadatelé získávají zkušenosti s každým ročníkem a tyto pak zúročují ke zvelebení a příjemnosti vůči aktivním účastníkům i divákům. Jediným dosud trvajícím nedostatkem je nefunkčnost rozhlasu, ale to pořadatelé tohoto turnaje zas až tak moc neovlivní, takže doufejme, že na tomto problému zapracují odpovědné osoby co nejdříve. Občerstvení - vynikající, kromě výtečného pivka solidní teploty byly k dispozici rožněné klobásky a ražniči, jako vždy velmi chutné.

        Z výše uvedeného souhrnu je tedy zřejmé, že kdo letošní ročník Memoriálu Jana Vaculíka nenavštívil, musí hořce litovat, a kdo ano, určitě mi dá zapravdu, že se jedná o velmi podařenou kulturně-sportovní akci na půdě Bystřice, na kterou se já osobně každoročně moc těším, a každoročně odcházím z této akce velmi spokojen.

        Níže uvádím poctivě sepsané a zdokumentované výsledky, poskytnuté mi jedním z pořadatelů této skvělé akce. Bohužel, fotografie se mi nepodařilo zajistit díky pokaženému foťáku, nicméně co jsem tak zahlédl, měla by se někde nacházet videonahrávka pořízená pořadateli osobně.

        Díky a příští rok na Sokolce ahoj!

        Los
        šéfredaktor webu "Recenze (nejen) bystřických hospod"
        http://www.pajzly.cz"

 

Výsledky ve skupinách:

 

Sk. A

C-L 97

Zahajka

Rapid

Šutr team

Sálovka

skóre

body

pořadí

C-L 97

 

0:0

0:1

0:1

1:0

1:2

3

5.

Zahajka

0:0

 

0:0

1:1

2:1

3:2

5

1.

Rapid Žízeň

1:0

0:0

 

0:0

0:3

1:3

4

4.

Šutr team

1:0

1:1

0:0

 

0:1

2:2

4

3.

Sálovka

0:1

1:2

3:0

1:0

 

5:3

4

2.

 

 

Sk. B

St. promiň

ZRTV

Nealko

Gr. team

Litrpůl

skóre

body

pořadí

Stará promiň

 

2:1

0:1

3:0

0:0

5:2

5

2.

ZRTV

1:2

 

0:1

0:3

0:0

1:6

1

5.

Nealko

1:0

1:0

 

2:1

2:1

6:2

8

1.

Green team

0:3

3:0

1:2

 

1:2

5:7

2

4.

Litrpůl

0:0

0:0

1:2

2:1

 

3:3

4

3.

 

 

Play-off

 

Zahajka

 

 

 

 

 

 

Zahajka

 

 

 

 

Stará promiň

 

 

 

 

 

 

 

Sálovka

 

 

 

Nealko

 

 

 

 

 

 

Sálovka

 

 

 

 

Sálovka

 

 

 

 

Celkové pořadí:

1. místo: Sálovka

2. místo: Zahájka

3. místo: Nealko

4. místo: Stará promiň

 

 

Vítězové předchozích ročníků:

r. 2000: Nealko

r. 2001: Nealko

r. 2002: Kozel (Stará promiň)

r. 2003: Sálovka

r. 2004: CL 97

r. 2005: Zahájka