Tady chci žít i zemřít!!!






"Brusénka"
Brusné

2014



LOSÍ INFORMACE
Restaurant a penzion
Brusenka - Panský mlýn
Brusné 3
768 41 Bystřice pod Hostýnem
Tel.: +420 573 393 111
E-mail: brusenka@brusenka.cz
Web: www.brusenka.cz 
LOS SLOVOS ÚVODŇOS
Los Penzion Brusénka? Znám z minulosti, nikdy jsem to tu neměl rád, byl jsem tu snad před 10-ti lety a jídlo nic moc a hlavně ta doba, ta doba, než jsem se dočkal pitiva a na jídlo jsem čekal snad dvě hodiny, to snad šel kuchař teprve to maso pro mně kupovat do Makra do Gottwaldova či co, fakt ne. Ale dnes tam jdeme? Fakt musíme? No jo no, už držím hubu a jdu, furt taky. Ale jestli to bude stát za prd, tak já vás varoval, já to byl, kdo tu nechtěl jít ani omylem. A pak si nestěžujte, neříkejte, že máte zkažený den, žaludek a střeva, a že čekání u doktora je oproti čekání tady jen lehký odvárek. No jak chcete, tak pojďme tedy...
Tak přesně takovéto pocity mně provázely před první letošní návštěvou tohoto penzionu. A hned jedním dechem musím dodat, jak jsem se mýlil! Já že jsem objektivní hodnotitel, když už dopředu si vytvářím teorie a mám negativní předsudky? Já že dokonce šéfuju srnkám, které mají za úkol hospody hodnotit? No tak to tedy ne.
V roce 2014 jsem byl na Brusénce hned třikrát, z toho dvakrát na oběd, zcela alkoholuprost, nicméně když se mi napotřetí zadařilo sem přijít v podvečer a ochutnat i místní pivní nabídku, tak jsem už nezaváhal ani na vteřinku a recenze je tedy na světě.
 

LOS PIVOS KVALITOS
Los Svijany. Toto pivko je v posledních dvou třech letech v našem kraji velkým hitem a ani není divu, je totiž fantastické samo o sobě, a tak jej může zkazit jen neumětelství výčepního, neudržované trubky anebo buď první pivo dne anebo pak poslední pivo z bečky. Ani jedno zmíněné negativum se tady ovšem nekonalo a já se rozplýval blahem nad doneseným mokem. Krásný krýgl, krásná barva, krásná pěna a ... ta chuť!!! Joj, tak toto pivo má doslova a do písmene říz! Skvělá teplota jen umocňovala chuť a navíc umožňovala pivo vypít vlastně naex. Tak jsem to i u prvního pivka vlastně udělal. A bylo vidět, že výčepnímu jsem tím udělal velkou radost, protože s úsměvem na tváři doběhl hned s dalším půllitrem a čekal, co se bude dít. A nečekal dlouho, i mí spolupiči se s tím moc nepárali a tak jsme za 5 minut, co jsme se tu usadili, měli jsme první řádek na lítku zcela jistě už počárkovaný. Další pivko jsem si už plně vychutnával a žmoulal jsem jednotlivé loky v ústech, jako by to byly moje poslední hlty v životě.
Abych upřesnil, dali jsme si svijanský Máz, čili pivko jedenáctkové stupňovitosti, ale jsou zde nabízeny i další stupně, a to speciální třiáctka, taktéž od Svijan, a pak dle lístku snad aj nějaký dojčlandský mok, a to pšeničný Weizenbír. Ani jedno z těchto jsme neochutnali, protože naše fascinace jedenáctkou byla neskutečná a nechtěli jsme si kazit ani chuť ani požitek.
Závěrem řečeno, jedno z nejlepších piv, co jsem kdy pil; jestli to bylo aktuálním rozpoložením, chutí, žízní nebo čím, to je jedno, aktuální a momentální pocit byl maximální a tak i hodnocení musí být maximální.
5.00

LOS JÍDLOS KVALITOS
Los Jestli naše fascinace pivním mokem byla maximální, tak u jídla to platí dvojnásob a můžu hned na úvod říct, že pět bodů je v tomto případě málo. Já si dal kuřecí pudláky, což je vlastně kuřecí maso zalité sýrem a zapečené ve vydlabaných bramborech, a byl jsem úplně konsternován perfektní přípravou na talíři, kombinací chutí a lahodností.
Ostatní spolupožírači si dali buď pstruha anebo kuřecí v bramboráku. Vše jsem ochutnal, vše bylo na jedničku. Tak sem Pohlreich určitě nepřijde, protože by tu byl zbytečný; vlastně nebyl, možná by si z této kuchyně sám vzal příklad, aby i u něj v knajpě v Práglu zpívající Pražáci poznali, jak chutná ráj.
Hodnocení opět nemůže být jiné, než maximální. Marně přemýšlím, co bych si vymyslel, abych absolutní hodnocení nemusel dát, ale nic mně nenapadá, snad jedině, že bych si něco vymyslel, a to se mi nějak nechce ...
5.00

LOS OBSLUHOS KVALITOS
Los Dnes kolem nás kmital chlápek ve středním věku, aktuálně poraněný na palci na ruce, nebo na nějakým prstu, to už si nepamatuji, ale měl na prstu obvaz a to mně mírně rozladilo. Ale jeho rychlost, ochota, usměvavost a celkový pozitivní přístup mně za vteřinu přesvědčil o tom, že je to skvělá obsluha.
Na pivko jsme nečekali nijak dlouho; je to restauračka, takže jeho opakovaná otázka o donášce dalšího škopku je tu na místě, přece jen to není jen nálevna, kde se donáška dalšího kusu bere za samozřejmost. Jídlo nosil s grácií, jeho rozmáchnuté pohyby nás okamžitě přesvědčily, že tu není jen na brigádě, a že měl už pár (desítek, stovek, tisíců) talířů v životě ve svých prackách. Bylo tu docela narváno, ne že by byly úplně všechny stoly obsazeny, ale stíhal obsluhovat všechny, a to je při rozloze této knajpy solidní výkon.
Z minulých návštěv vím, že tu poletuje ještě nějaká dívčina, a jestli mně paměť neklame, tak ani ta nebyla líná a nepříjemná, takže v kterýkoliv čas s kteroukoliv tamější obsluhou neprohloupíte a všeho se vám dostane zavčas a i s úsměvem; a pokud se úsměv zrovna nekonal, tak určitě se na nás nikdy nikdo nemračil.
Zde už plné hodnocení dát nemohu, přece jen mně obvaz na prstě zůstává pořád v paměti; a snad jsem si i v podvědomí přibarvil onen obvaz krví, což sice není pravda, ale pocit je pocit ...
4.75

LOS PROSTŘEĎOS KVALITOS
Los Ještě než začnete číst hodnocení prostředí, koukněte se na fotky umístěné pod touto megarecenzí. Sami si tak velmi rychle uděláte představu, jak se tu (skvěle!!!) musíte cítit, stejně jako já. Dané fotky jsem si vypůjčil z webu Brusénky, tak snad nebudu mít problémy s kopyrajtem ...
Hospoda je dvěma průchody rozdělena do dvou místností. Ta přední s výčepem napravo má tři stoly i krb, ta zadní má stolů něúrekom i s funkčním piánem. Kapacitu si netroufnu odhadnout, ale 60-70 lidí se tu vejde určitě, a to je už fakt možno tuto restauračku zařadit mezi ty větší mezi velkými.
Jak můžete sami vidět na zmíněných fotkách, vše je čisté, skvěle rozmístěné a hlavně na zdech je spousta úžasných doplňků, které působí velmi příjemně, domácky a hlavně neruší. Po příchodu sem na vás nevybafne smrad z kuchyně, byť by se to nabízelo, protože vchod do kuchyně se nachází hned vpředu napravo vedle výčepu, ale naopak vás udeří do nosu vůně; a to buď krbu, když je venku zima, anebo jídla, kterých se tady asi vaří spousty, a tak jsou obě místnosti danými vůněmi nasyceny snad permanentně, a to je pro mně určitě příjemnější než jakýkoliv jiný pach, třeba z umělých osvěžovačů a podobných rádobyvhodných doplňků.
Taky nesmím zapomnět zmínit hajzlíky; vlastně ne, to bych tuto místnost neskutečně urazil. Zde mají opravdu čisté toalety s tekoucí teplou vodou, tekutým mýdlem i papírovými ručníky. Kdybych nevěděl, že nemoci z prkýnka nejdou vidět, tak bych si na něj snad i sedl ...
Ještě jednu zajímavost, drobnost, ale o to více potěšující, musím zmínit; tato hospoda vydává své vlastní noviny!!! Jde o čtrnáctideník a jmenuje se to "Mlýnské kolo" (na jedné fotce níže jdou i vidět ležet na stole). Takže př každé z mých třech letošních návštěv jsem si početl vždy o něčem jiném; jde o zajímavosti z okolí, o uskutečněných akcích, o chystaných aktivitách apod., takže nejde o žádné sci-fi, ale je možno si tu přečíst opravdu o reálných a hlavně zajímavých událostech, a to jsem vždy kvitoval. Neptal jsem se, jestli je možno tyto noviny předplatit, jsem přesvědčen, že nikoli, ale už jen díky nim se tu občas stavím třeba jen na rychlý obídek, abych v nich mohl prolistovat (a zrovna hlásím majiteli, jedny vám nostalgie určitě i ukradnu).
Jedním slovem úžasná atmosféra a mně jen neskutečně mrzí, že nebydlím v Brusném, protože tady bych se osobně stal velmi brzy štamgastem, možná bych se časem propracoval i na x-boďáka :-)
5.00

LOS KLIENTELOS
Los Jedná se o penzion, takže klientela se tady asi střídá zrovna podle toho, kdo je zde ubytovaný. Nicméně se tu vyskytuje i spousta turistů, v zimě hlavně pěších, ale v létě je venku plno kol i kolařů, a to je určitě ta nejlepší reference, podobně jako motoresty u cest, tam kde stojí spousta kamionů, tam se dobře vaří.
Normálně bych asi hodnotil zcela průměrně, podobně jako u jiných spíše turistických občerstvoven, nicméně tady mě zcela dostala jedna věc, a sice partičky důchodců, kteří si sem jen tak skáčou na pivko. Prostě přijdou dva chlápci v důchodu, pokud je všude obsazeno, tak přisednou jen tak na krajíček, objednají si pivko, které jim tady natočí do jejich vlastních krýglů, a oni v klidu posedávají, pokecávají a pocucávají. Toto tady bylo skoro pokaždé a mně se to neskutečně líbí! Zařadit tyhle chlápky mezi x-boďáky, to bych si nedovolil, ale mezi štamgasty je zařadit určitě musím, a to je skvělá zpráva, že i "hotelová" restaurace může a má své vlastní štamgasty!
A právě díky těmto chlápkům je mé hodnocení klientely opět velmi vysoké, vlastně absolutní, protože jsem tímto výjevem byl neskutečně příjemně zaskočen, a za svým hodnocením si stojím.
5.00

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Los Určitě jste čekali, že díky mým skoro všem absolutním hodnocením jednotlivých kritérií bude i celkové hodnocení absolutní ... není? Ale vlastně je, vše je perfektní, bez chyby, bez vady, bez připomínek. Vlastně není, z absolutního hodnocení musím čtvrtbodík odebrat, ale je to jen a pouze proto, protože se tato hospoda nenachází v místě mého bydliště a tak sem nemůžu chodit tak často, jak bych chtěl; a já bych chtěl denně, stejně jako zmínění staří chlápci; vlastně ne, chtěl bych tu chodit několikrát denně!!! 4.75

LOS PROGNÓZOS
Los Toto je vzor pro všechny hospody na světě. Sem choďte, já určitě budu, a pokud se tyto kvality budou držet na současné úrovní (protože otevřeně řečeno podle mně tu není co zlepšovat), tak sem budou chodit ještě mé prapraděti. A této hospodě to velmi přeju.
Osobně jsem přesvědčen, že toto je jasně nejlepší hospoda roku 2014, a už dnes prohlašuji, že se tady můžou těšit na tradiční diplom; snad si jej někde vyvěsí. GRATULUJI!!!