Staré posiluje, mladé osvěžuje - a mě napařuje...






Restaurant "Pivovar"
Lipník nad Bečvou

2010


LOSÍ INFORMACE
První soukromý pivovar společenský, s. r. o.
Restaurant Pivovar
filiálka Novosady č. 164
751 31 Lipník nad Bečvou
Otevřeno: Ne-Čt 10.30-22, Pá-So 10.30-23.30.
ÚVODNÍ SLOVO
Myšák Jdeme takhle po malebném historickém městečku Lipníku a paní Myšáková mě najednou upozorní: Hele, komín! Tady je pivovar?? Odpovím, že o žádném zdejším pivovaru nevím, když tu náhle pod tím komínem spatříme krásně opravený dům se štítem "Restaurace Pivovar". A i když jsem chtěl ženušku provést pověstnými lipnickými krčmami, jako je Nadsklepí, Modrá hvězda nebo Zvonice, ihned měníme směr prohlídky a vstupujeme.  

KVALITA PIVA
Myšák Jak se dovídáme ze starých fotek uvnitř, ten komín patřil za starého Rakouska k pivovaru, který vedl pan Antonín Valík (čest jeho památce). Zhruba před čtyřmi lety byl pivovar obnoven a vaří svůj vlastní mok jménem Lipnický ležák. Nevíme, zda podle původní receptury, ale brzy degustujeme, že to není nejhorší. Světlá 11% za 21, tmavá 11% za 23, světlá 12% za 25 a řezák za 23 Kč. Proti všudypřítomným gambáčům a staropomejím je to příjemná změna, i když se dost podobá jiným produktům domácích pivovarů, jako je prostějovský Ječmínek, brněnský Pegas nebo olomoucký Václav. Ale pořád je to pro nás pochoutka. 5.00

KVALITA JÍDLA
Myšák Podle vzhledu je to spíš nóbl podnik a tlustý jídelní lístek jistě obsahuje speciality pro mlsné hubičky, ale výpis na stojáncích (viz snímek níže) nabízí i normální nezdravá jídla pro obyčejné pivaře. Stačí si ho přečíst a člověk u? se cítí najedený. Načež se může nacpat a dobře udělá. 5.00

KVALITA OBSLUHY
Myšák Byla tu přívětivá žena středního věku a hleděla si nás svědomitě. Škoda že nevěděla nic bližšího o zdejším podniku, o tom pivu a že neměla k dispozici nějaké prospekty, ale to je spíš manko majitele. To se dá čekat, někteří hosté jsou zvědaví... 4.00

KVALITA PROSTŘEDÍ
Myšák V?echno dýše novotou, na pestře čalouněné židle se stydíme sednout v gatích, které toho dne už vymetly několik zamaštěných putyk, ale celkově je tu útulno, květiny v oknech vytvářejí atmosféru vesnického domku, venku lze zasednut na několik tvrdých lavic pod parazoly. Vedle výčepního pultu vidíme zasklenou místnost a v ní pozlacené kotle; pan sládek právě v jednom míchal. Tácky pod půllitry jsou porcelánové. 5.00

KLIENTELA
Myšák Bylo kolem poledne žhavého letního dne, kromě nás tu seděl jediný mlčenlivý host. I když je tu pivo chutné a relativně levné, celodenní nasávači zřejmě chodí jinam; možná se i trochu ostýchají zdej?ího interiéru, přišlo by jim nepatřičné bafat tu svou machorku, řvát na celý lokál, polívat ubrusy pivem či kořalou... Bystřické vysokoboďáky si tu jen těžko dovedeme představit. 3.00

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Myšák Lepší podnik, do kterého naštěstí smí vlézt i normální člověk. Ani při bohaté nabídce jídel personálu nevadí, že jdete jenom na pivo. Klidné místo bez řvoucí televize a herních automatů. V Lipníku ho můžeme přirovnat k už zavedené a nedávno hezky rekonstruované restauraci Hotelu Lípa. To všechno jsou silně kladné hodnoty. 5.00

PROGNÓZA
Myšák Škoda že u takových nově otevřených podniků člověk nemůže s jistotou odhadnout, jak dlouho jim vydrží dech a elán. Stejně jako u malých rodinných pivovarů: ty můžou přejít na nějaké konfekční technologie z katalogu, a pak budou v?šechny vařit to samé... Ale pro letošní prázdniny vypadá prognóza lipnického soukromého pivovaru ještě nadějně.  


Kde se pivo vaří, tam se chlastu daří


Výpis z jídelního rejstříku


Zátiší


Lipnická jedenáctka