Městský pivovar Štramberk
2008



Tuto recenzi věnoval autor památce zesnulého Jury Zely.

LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
Městský pivovar Štramberk
Náměstí č. 5
742 66 Štramberk
Vrchní sládek: Marek Pietoň
Šéfkuchař: Petr Míček
Tel./fax: +420 556 813 710, 724 356 285
e-mail: pivo@truba.cz
ÚVODNÍ SLOVO
Čiva Už jsem měl toho sezení doma (v dřevohostických hospodách) plné zuby a následující den jsem si vyhradil na výlet do Štramberka. Po probuzení jsem sice zjistil, že je docela zima a mírně prší, ale ani to mě od mého záměru neodradilo. Předně musím poznamenat, že tomu, kdo projektoval náměstí ve Štramberku, bych nejradši nafackoval, je to totiž prakticky nejvýše položené místo ve městě, když nepočítám hrad Trúba. Po příchodu na náměstí se počasí ještě víc zhoršilo, a tak jsem začal hledat nějaký pivní úkryt. A bylo z čeho vybírat, jenže samé vývěsky Radka a Plzně, na což jsem zrovna chuť neměl. A pak se zjevila, přímo naproti mně, žlutá budova s nápisem Městský pivovar. Po bližším ohledání tabule lákající návštěvníky ke vstupu jsem se dozvěděl, že zde podávají pivo Trubač 12° za 25 českých. Jelikož jsem toto pivko za svůj krátký život ještě neokusil, jal jsem se tuto velkou chybu napravit.  

KVALITA PIVA
Čiva Jak už sem avizoval, "točí" se tu nefiltrovaná dvanáctka za 25 Kč a dále je zde k mání také černá dvanáctka tuším 0, 4 l za 21 Kč. Poněvadž karamel nepiju, zůstal jsem u světlého. Pivko se mohlo pochlubit krásně nahořklou, plnou chutí, pokud bych to měl porovnat s nějakým velkokapacitním produktem typu Gambáč, tak to je skoro nesrovnatelné. Teplota mírně studená, ideální, zuby šetřící. Smutné je ovšem mé konstatování, že tady neumí pivo točit, ale takhle odfláknout tak lahodně chutící mok, to je škoda. Prakticky nulová pěna. 4.75

KVALITA OBSLUHY
Čiva Obsluhoval tu jakýsi pacholek okolo 35 let, kterého lze nazvat nepodařenou kopií obsluhy na Říce. Nejprve nás na jedničku ignoroval, následně však otočil ... po vyslechnutí naší objednávky byl u nás poté každou chvíli s otázkami, zda chutná, zda je něčeho třeba atd., s čímž mi docela lezl na nervy. Snažil jsem se vypátrat, kdo tu tak úžasně mrví toto úžasné pivo, a shledal jsem, že se za barem ještě občas kdosi mihne, což zřejmě aktivního pinkla zachránilo od probodnutí vidličkou. 2.50

PROSTŘEDÍ
Čiva S prostředím to je složité. V podzemních částech podniku, v místech, kde nacházel se v minulých staletích původní městský pivovar a kde bylo lze spatřiti stopy po archeologických pracích, nachází se kamenný šenk, jenž oplývá prvky krásné gotické architektury. Proto tam také hned směřovaly mé kroky. Jenže zrada, strop zde byl příliš nízký a i po dosednutí na dřevěnou lavici se ve mně držel zvláštní pocit stísněnosti a musel jsem se chtě nechtě odebrat do přízemních prostor restaurace. Zde, podobně jako v podzemí, nachází se cca 7 stolů s příslušným počtem židlí a lavic (jen v podzemí je kvůli horším světelným podmínkám déle hledáte). Kolem stěn asi metr vysoké dřevené obložení, nad stoly zlé lucerničky, které kazily některé mé fotografické choutky. Na stěnách pak byly k vidění obrazy i fotografie z historie pivovaru a dále jakési historické listiny namalované švabachem. Možná stojí za upozornění, že interiér je nekuřácky, hajzly jsou na vynikající úrovni. Vchodové dveře občas zůstávaly delší dobu nepochopitelně otevřené, takže na nás solidně táhlo. Poslední zmínka patří velmi pěkné zahrádce, čtenář ať se nad fotkou pokochá sám. 4.00

KLIENTELA
Čiva Jak rozsáhlá je předchozí sekce, tak stručná bude tato. Bylo tu v době oběda docela plno, povětšinou šlo o kombinace matka, otec a nějaké ty ratolesti. Ani hlučná zlatá mládež, ani x-boďáci. 3.00

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Čiva Pozitivně hodnotím především vzhled podzemní část restaurace, toť moje chyba, že mám lehkou formu klaustrofobie. Pivko vynikající a jedinečné, ovšem zle načepované. Obsluha nevhodně dvoupólová - napřed nevšímavá a pak vlezlá. Převážně dřevěný interiér útulný, výzdoba stylová (ach, nenapadlo mě žel jiné slovo…), klientela neutral. 3.75

PROGNÓZA
Čiva RTuristů si našlo cestu do Štramberka dost i v tomto sychravém počasí, takže jindy je situace určitě ještě lepší. Chtěl bych někdy vidět, jak to tu frčí, když je plná i zahrádka, to může být docela legrace. Podnik ale vypadá na to, že má nejenom díky originálnímu pivu určitou reputaci a tak se neobávám ani v nejmenším, že by mohl ukončit v dohledné době svou existenci.