Restaurace "Svatováclavský pivovar"
2012




LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
Svatováclavský pivovar s.r.o.
Mariánská 4 (za Poštou 1 na nám. Republiky - tramvaj 2, 4, 6)
779 00 Olomouc
info@svatovaclavsky-pivovar.cz
Web: www.svatovaclavsky-pivovar.cz
ÚVODNÍ SLOVO
Čiva Stylová restaurace, pivnice & pivní lázně – tak zní celý přívlastek reklamního karakteru, zvoucí návštěvníka (internetových stránek) tohoto podniku ke vstupu a samozřejmě k tomu, aby tu zanechal nějakou nemalou částku za poskytnuté blaho v různých formách pivních i jídelních. Čiva, i když spíše se podobných tajemných přívlastků obávaje, překonal tentokrát za účelem výjezdního počinu své obavy a na to, jak dopadl, se teď můžete podívat.  

KVALITA PIVA
Čiva Tak v tomto ohledu zdejší krčma jen těžko nachází v Olomouci konkurenci, neboť zde mají cca 7 druhů velmi kvalitního piva, které si zde před zraky zvědavých návštěvníků dokonce sami vaří. Pokud jste povaha nezdolná a nezlomná, můžete se postupně prokousat od desítky s přízviskem „Vašek“ přes řezané (což by mohla při troše dobré vůle býti jedenáctka) a dvanáctku až po tři až čtyři druhy třináctistupňového moku! Tomu říkám pořádný hokynářství. Čiva projevil zájem o řezané, které se ukázalo býti velmi kvalitním jak co do chuti, jelikož jsem opravdu chvíli pil světlé a dokončoval to tmavým, tak co do teploty, a rovněž následně objednaná a donesená dvanáctka v roztomilém malém a buclatém kryglu chutnala výtečně. Pivku tudíž není co vytknout, snad jen trochu vyšší cenu pro běžného kaliče, to mu ale samozřejmě na výše uvedeném nic neubírá. Bravo! 5.00

KVALITA JÍDLA
Čiva Vážení a milí, já tuto kolonku zrovna nemusím, to už vám asi došlo, jelikož jsem stále chudý student a jedno z mých základních pravidel zní: „Když jdeš chlastat, napřed se doma nažer.“ Inu nechtěl jsem se na to ale úplně vybodnout, a tak jsem si dal zdejší bramboráčky, takové čtyři malé roztomilé placičky za nějakých 45 českých, no a jako chuťovka k pivu se to osvědčilo velmi. Mohu doporučit! 4.00

KVALITA OBSLUHY
Čiva Obsluha zde jak v pánském, tak v dámském provedení. Ta pánská část jevila se mi takřka „říkovitě“, avšak neberte to, prosím, jako atribut pejorativní. Číšník působil velmi úslužně, s ochotou vyslechl vaše přání, při donášce pivínka s ním ještě vždy efektně zamával a záležet si dal i na samotném „dopadu“ pivka na stůl, připadal jsem si tak nějak prvorepublikově, což mi v podniku zdejší úrovně vůbec, ale vůbec nevadilo. Obsluhovala nás ještě slečna, která toho asi měla za týden a víkend již dost, a tak byla trochu „bez výrazu“, k tomu jí občas dělala problémy matematika. Protože však ale donesla vždy to, co měla, a to v čase přijatelném, a také proto, že vypadala velmi pěkně, je možno oči přimhouřiti. 4.00

KVALITA PROSTŘEDÍ
Čiva Prostřední je tu malebné (aby ne, když před zraky vašimi proces vaření pivka se odehrává), vesměs dřevěné, od baru je hezky vidět takořka po celém prostoru, kdo má čeho málo nebo snad i žízní či hlady takořka zkomírá, jen je tu trošku horko, když je venku horko. I proto jsme se rozhodli pro zahrádku a z hlediska vzduchové kvality jsme dobře učivili. Ze zahrádky sice vidíte jen vnitřní fasády domů, a to velmi vysokých, na druhou stranu zase nikdo nevidí vás, tedy krom obyvatel těch domů, že jo. Vyzkoušeli jsme po snížení teploty venkovní i vnitřní prostory, a na betelných dřevěných židlích a u neméně betelných dřevěných stolů se sedí moc hezky. 4.00

KLIENTELA
Čiva Ne kámen, ale přímo šutr úrazu při venkovním posezení byl řev několika ratolestí předškolního věku, které se vyžívaly ve hře „kdo vícekrát spadne na držku“. Nevím sice, které vyhrálo, neboť jsem zaujal posed „zády těla“, nicméně bavilo je to dlouho. Naštěstí s přibývajícími pivky mi odcházel sluch, takže jsem to přežil. Klientela jinak různého věku, sociálních vrstev i náboženství, i když zde je záhodno mít u sebe o něco víc mincí než „pade“ na jedno a velkej rum. Většinou sem zavítají větší společenství typu „rodina“ nebo „lidi z firmy“. 3.00

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Čiva Je mi líto, že tak musím učiviti, ale plný počet bodov dát opravdu nemohu, jsa mírně nakrknut výskytem hlučných dětiček, i když za to knajpa nemůže, přece jenom jejich rodiče jistě disponují nějakým tovarem, který zde v případě dobré konstelace piva a jídla (a ta tu je) mohou utratit, tak se holt musí nad dětičkami oko přimhouřiti. Vyzdvihnout je třeba zejména výběr a kvalitu „domácího“ pivka a vytříbený způsob, jakým bylo servírováno, což je pro mě velmi důležité. 4.00

PROGNÓZA
Čiva Těsné sousedství prostor univerzitních, jejichž návštěvníci – na rozdíl od Čivy – mnohdy nemají hluboko do kapsy, plus k tomu obecné povědomí (možná nejen) olomouckých občanů o tomto podniku mu jistě zaručí houfy zájemců o pivní a jídelní služby všeho karakteru i v dobách budoucích. Málokde můžu napsat – „tady bych nic neměnil.“