Maďarská krize si našla cestu i do mé oblíbené hospůdky






"Tavirózsa Étterem"
Maďarsko
2011
(2009, 2008)




LOSÍ INFORMACE
Tavirózsa Étterem
Tavirózsa utca 4
Héviz H-8380
Zala
Hungary
Telefon: 0036 83 340-549     
ÚVODNÍ SLOVO
Candát Nebudu zastírat, proč jsem pro svůj letošní výlet do Maďarska již potřetí záměrně zvolil malebné městečko Hevíz. Ano, bylo to zejména kvůli mé oblíbené hospůdce, na jejíž speciality jsem se těšil celý rok. Ba co víc - Losem nedávno přidané hodnocení kvality jídla by mohlo mé oblíbené maďarské putyce zpět k plným pěti bodům. Ale bylo tomu tak? To se dozvíte níže v mé již třetí výjezdní recenzi z Tavirózsa Étterem.  

KVALITA PIVA
Candát Pivo bývá to první co mi přijde na jazyk. Ještě před samotným jídlem hezky zkrotí žízeň a promaže hrdlo. Ochutnal jsem obě nabízené značky, a to Soproni (maďarsky čti šoprony) a také Zlatého Bažanta. U prvně jmenovaného piva musím konstatovat podstatné zlepšení oproti loňsku - možná už se Maďaři konečně naučili vařit pivo, byl to takový lepší Gambrinus. Co se týká Zlatého Bažanta, v Maďarsku prý velice oblíbeného piva, těžko by se hledala nějaká chybka. Pivo z obou pivovarů bylo podáváno v hezkých, čistých sklenicích v míře více než vrchovaté, přičemž cena byla hodně příznivá a nebýt naproti sedící manželky, jistě bych se tam za ty prachy zpráskal jak dobytek. 4.00

KVALITA JÍDLA
Candát Toto mělo být ono kritérium, které mělo vynést celkové hodnocení v mé recenzi do výšin a zajistit tak hospodě nesmrtelnou slávu, leč cosi bylo špatně. V předchozích dvou letech jsem zde býval účastníkem pravidelných kulinářských orgií, ale letos byly porce jídla menší a méně chutné. Svůj podíl na tom všem měl zejména fakt, že pálivá paprika byla málo pálivá (a to jsem si dával to nejpálivější jídlo ze všech). To vše by se ještě dalo přejít - ale co personálu neodpustím, je to, že letos již po jídle nerozdávali Good-Bye drink ve formě pálinky na vypálení červa. Asi si budu s sebou nosit vlastní pleskačku. 3.50

KVALITA OBSLUHY
Candát Pracují zde pořád stejní lidé. Mluví perfektně německy, což je mi sice k hovnu, ale majoritní klientela to zde určitě ocení. Trochu mě udivilo, že již nejsou tak akční jako před rokem a donáška některých nápojů či pokrmů jim trvala déle než jest zdrávo a v jednom případě nám dokonce zapomněli objednaný nápoj donést, přestože byl na lístku započítán. Jejich diletantství postupně narůstalo. Ve středu se to ještě dalo, ale v pátek už byli úplně marní, což mi vzhledem k poměru pouhých 7 hostů na 2 pingly jaksi nešlo do hlavy. 3.00

KVALITA PROSTŘEDÍ
Candát Venkovní posezení doznalo určitých změn, pár lavic bylo nahrazeno pohodlnými židlemi, což je dobré pro má záda. Jinak je vše při starém. Koneckonců o vzhledu interiéru i zahrádky si můžete udělat přehled díky rozsáhlé fotodokumentaci z místa činu. Jen dodám, že kolem osmé hodiny večer se nedá na zahrádce sedět, lítá tam dost komárů a tak doporučuji ustoupit matce přírodě a zaujmout strategické pozice ve vnitřních prostorách. 4.00

KLIENTELA
Candát Většinou samí němečtí důchodci balancující na hraně mezi termálem a smrtí. Občas nějaký maďarský pár, no a potom dva pravidelní návštěvníci z České republiky (hádejte kteří :), díky jejichž přítomnosti dávám relativně vysoké hodnocení. Občas se hospodou rozlehne nějaký německý skřek. Jinak je tu docela nuda, v Maďarsku asi žádné pětiboďáky nemají. 4.00

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Candát Kdyby mi někdo loni řekl, že někdy dám své nejoblíbenější zahraniční hospodě méně než čtyři body, měl bych ho za blázna. Bohužel se maďarská krize podepsala i tady, a to zejména na kvalitě jídla a pracovní morálce obsluhy. Proto musím pro letošek hodnotit hůře než obvykle. 3.75

PROGNÓZA
Candát Snad se to tady jednou zase vrátí do starých kolejí. Příští rok pojedu na kontrolu. Už teď jsem napnutý jak struna, jak to dopadne. Mějte se pěkně a Köszönöm a figyelmet