Restaurace "Tesák"
2006
( 2014, 2013, 2012, 2010, 2009, 2008 )


LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
Restaurace "Tesák"
Tesák 206
768 71 Rajnochovice
Tel.: 573 379 305

Otevírací doba:
   Po 10-15
   Ut 10-18
   St 10-18
   Čt 10-18
   Pá 10-21
   So 09-22
   Ne 09-18
LOS SLOVOS ÚVODŇOS
Los Tak jsem si to opět vyšlápl do Hostýnských vrchů, přičemž jsem samozřejmě nezapomněl předem si zmapovat trasu, kde by mi nevyschlo v krku. Posledně jsem si to štrádoval kolem Ježka, na kterého jsem napsal i recenzi, a proto jsem to tentokrát vzal pěkně shora a započal své pivní i pěšotůristické cestování hezky od podlahy na Tesáku, kde se nachází snad nesmrtelná restaurace, hospoda, turistická jídelna (a já nevím jak to ještě nazvat) se stejnojmenným názvem, tzn. "Tesák".
Pamatuji si, že již coby malá jiskra a následně pionýr jsem se zde stravoval v průběhu pionýrských táborů, kdy jsme přespávali na cca 30 metrů vzdálené ubytovně "Čerňava" a právě jídelní a pitný program byl realizován v "Tesáku". Už v té době tato knajpa na mně zanechala mimořáný dojem a to hned ze dvou důvodů. Prvním z nich byl zcela jistě číšník, který bez problémů nosil na jedné ruce kopy talířů, tipoval bych to na nějakých 10-15 plných talířů najednou, druhým bylo a dodnes je prostředí hospody, které zkrášluje mimořádně velké množství různých vlaječek visících u stropu nad celou plochou této knajpy (viz fotografie interiéru nacházející se pod touto recenzí).
Díky těmto dojmům z mládí jsem se do této hospůdky těšil jak malej a jak si přečtete níže, dojem jsem si nejen že nezkazil, ale oživil a navíc vylepšil.
 

LOS PIVOS KVALITOS
Los Točí se zde přerovská klasika, tzn. Zubr. Opravdu si už nedokážu vzpomenout, jaké že to stupně zde mají, ale já popíjel tuším Zubr 10°, který z hospod postupně mizí (byť nevím proč) a tak se stává jeho točená konzumace víceméně již raritou. Zubříka můžu a tak jsem neměl problém si objednat již v dopoledních hodinách hned tři kousky. Chuť byla potlačena jeho docela velkou chladností, nicméně ta se postupně stabilizovala na solidní teplotu díky mému dlaňovému ohřevu. Jinak pivko bylo natočeno vždy poctivě naněkolikrát, na míru, prostě s láskou. Pivko bylo bez bublin, což mám moc rád a tak jeho hodnocení je nadprůměrné. Pokud máte rádi chladnější pivko, klidně si připočtěte ještě 0,5 bodu navíc. 4.00

LOS OBSLUHOS KVALITOS
Los Jak jsem zmínil v hodnocení kvality piva, obsluha točí pivko "s láskou", což poznáte jednak díky kvalitě piva a jednak z výrazu, gestikulace a dalších znaků neverbální komunikace číšníka. Hospodu ovládají chlapi staršího věku, a to jak v kuchyni, tak za pípou, na kterých je na první, druhý i x-tý pohled vidět několik desítek let jak pivní, tak hospodské praxe, což se ovšem velmi pozitivně přenáší na pohodu a spokojenost zákazníků. Přece jenom mám jako obsluhujícího raději pupkatého postaršího profesionálního číšníka, než mladou, potrhlou a zapomnětlivou (byť krásnou) děvčicu. V této hospodě obsluhuje stejné osazenstvo snad odnepaměti, takže se zde člověk dokáže i po letech "zabydlet" a cítit jako doma. Já se tak rozhodně cítil, a proto hodnotím plným počtem bodů. 5.00

LOS PROSTŘEĎOS
Los Kvalitu a vzhled prostředí jsem vám jednak trochu nastínil hned v Úvodním slovu, a jednak ho můžete sami posoudit z přiloženýh fotografií, nicméně i tak se ještě trochu rozepíšu. Hned po prvním nadechnutí se při příchodu ucítíte takovou zvláštní vůni, čímž na vás dýchne nezapomenutelná a velmi příjemná atmosféra dávných časů. Hospůdka je čistá, a to i přesto, že ji navštěvují de facto pouze turisti, v děštivém počasí zasraní od hlavy až k patě bahnem a jiným sajrajtem. Rozložení stolů je účelové, přičemž účelně zmenšují docela rozsáhlý interiér, a tak se člověk necítí jak někde na letišti. K tomu navíc napomáhá "rozdělení" hospody na přední kuřáckou a zadní nekuřáckou čast pomocí těžké tmavé deky. Slovo "rozdělení" jsem schválně uvedl v uvozovkách, protože přece jenom pokud se v přední místnosti kouří, tak zadní je taktéž plná dýmu, alespoň co se cigaretového zápachu týče. Nicméně o to zde nejde, tady jsi prostě v turistické chatě a tak se tady na nějaké cukrbliky moc nehraje a myslím, že to nikomu ani nevadí. Prostě a dobře, mě se tady moc líbí a tak hodnotím maximálnálním počtem bodíků. 5.00

LOS KLIENTELOS
Los V této hospůdce při každé návštěvě potkáte (kromě obsluhujících samozřejmě) vždy nové a nové tváře. Na jednu stranu je to dobře, protože zrýpat se tu není žádný problém a tak se nemusíme obávat budoucích následků, na druhou stranu je zde totální absence jakýchkoliv x-boďáků, což alespoň na našich srnkách je docela závažný nedostatek. Ale co, já sem chodím pojíst a hlavně popít, a tak nějakého x-boďáka klidně oželím. 3.50

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Los Co říci závěrem, když jsem de facto ve všech výše uvedených bodech tuto hospodu tak vychválil, že to ani není možné? Prostě paráda a špica mezi knajpami. Navíc díky naprosto vynikající kuchyni (obzvláště kyselica a řízek "Tesáčák" jsou naprosto geniální pokrmy) se toto zařízení může klidně pasovat mezi nejlepší i mezi restauracemi. Od plného počtu bodů tuto hospodu dělí jen dvě "negativa": prvním je velká vzdálenost od Bystřice (cca 11 km), takže do hospody sem i zpět musíte jet busem (-0,5 bodu) a druhým je nepřítomnost jakéhokoliv x-boďáka (-0,5 bodu). Jinak se jedná o bezchybnou hospodu, kterou pokud jste ještě nenavštívili, udělali jste opravdu osudovou chybu a tu tedy rychle napravte a zajeďte si sem! 4.50

LOS PROGNÓZOS
Los Pokud tuto hospodu nezboří nějaká vichřice nebo neskolí požár, bude zde stát ještě hodně hodně dlouho. A to je moc dobře, protože já se tu budu vyskytovat doufám jak co nejčastěji, tak co nejdéle. Hurá!