Všude dobře, tak co doma?






Pension "U KŮLU"
2010
( 2014, 2013 )




LOSÍ INFORMACE
Vladimíra Trefilová
Pension U KŮLU
Rusava 313
768 61 Rusava

+420 573 392 087
+420 777 123 214 

ukulu@seznam.cz
www.ukulu.cz

LOS SLOVOS ÚVODŇOS
Los Otevřeně řečeno, danou hospodu jsem navštívil a následně tuto recenzi jsem opravdu psal za tím účelem, že bude na našich srnkách zveřejněna 200. recenze, protože toto obrovské výročí si zaslouží speciální recenzi. Když jsem tak přemýšlel, kterou hospůdku pro tento účel zrecenzovat, napadaly mě perly jako např. Říka, Sokolka, Ovčárna, Vagón anebo U Ježka. Nakonec to dopadlo lépe než mohlo, protože při svých toulkách Hostýnskými luhy a háji jsme se znenadání objevili na Rusavě, kde kousek před přehradou u cesty po levé straně stojí nenápadná budova s venkovním i vnitřním posezením, hojně navštěvovaná, a právě proto asi oblíbená a kvalitní. Navíc, dosud nebyla tato hospůdka na našich srnkách zrecenzována, a tak jsem se rozhodl, že toto je to pravé místo, které čtenářům našich srnek s radostí představím jako oslavu 200. recenze. Takže jsem se tedy stočil doleva z cesty a objevil jsem se v legendě mezi rusavskými legendami "U Kůlu"!!!  

LOS PIVOS KVALITOS
Los Milovníci silnějších stupňovitostí tady mají smůlu, protože se tu točí jen dvě desítky, a sice desítkový Gambrinus a desítkový Radegast. Důvod je asi jednoduchý, sem se nechodí si pivko vychutnávat, ale zahnat žízeň po turistických či cyklistických výkonech po okolních horách.
Pro účely této recenze jsem zkusil pivka obě dvě a s klidným svědomím mohu prohlásit, že klidně by se sem mohlo chodit pivko i vychutnávat. Obě pivka byla chutná, osvěžující, s lehkým nádechem hořkosti, což byl spíš klad než zápor. Je fakt, že vyšší stupňovitost dodává pivu i hutnost, ale jak bylo zmíněno, pro tento účel se tu pivo netočí. Na pivu se sice pěna moc dlouho neudržela, protože jak jsem odkoukal, bylo natočené vždy maximálně nadvakrát, takže pomoc kysličníku je asi značná, ale na chuti to poznat nebylo a ani bublinek nebylo v pivu více než normálně.
Jenom díky "pražskému" typu točení piva nedávám plný počet bodů, jinak není co vytknout (a to ani cenu ne).
4.50

LOS JÍDLOS KVALITOS
Los Od této jubilejní 200. recenze přidávám k hodnocení i oblast jídla, protože bohužel již pivo samo o sobě netvoří alfu a omegu kvality pohostinství, ale je to právě jídlo, kvůli kterému se do hospody člověk vrací (samozřejmě jsou i výjimky, ale jak se říká, ty jen potvrzují pravidlo). Podle mně totiž jsou ty tam doby, kdy nám muselo stačit, že nás výčepní milostivě obsloužil chipsama anebo ořechama a mohli jsme být rádi, že měl na výběr mezi chipsama solenýma a česnekovýma. Dnes si každý rád na něčem smlsne, byť by to měly být studené domácí pochutiny typu tlačenka, ovárek apod.
Zde U kůlu jsou poživatiny velmi klasického ražení, gulášem počínaje a smaženým sýrem konče. Denní menu je zde dřevorubecky psané křídou na školní tabuli, celkem na třech, abych byl přesný; jedna stojí hned u odbočky ze silnice, druhá stojí venku na terase a třetí je pak vevnitř na stěne za výčepem. Tento způsob prezentace jídel je pro tuto turistickou hospůdku asi optimální a já proti němu nic nemám. Navíc je zde díky tomu pravděpodobnost, že se tu jídla mění podle dostupnosti surovin či divočiny, takže se může klidně stát, že při různých návštěvách vám tu naservírují různá jídla, a to je podle mě skvělé.
Já si dal klasický gulášek, kamarádi pak na mou radu zkusili každý něco jiného, abychom chutě mohli porovnat a recenze tak byla co nejobjektivnější. Pokud si správně pamatuji, tak jeden měl pálivou kuřecí směs v bramboráku, další smažený hermelín s hranolkama a poslední jiný druh guláše. Všechna jídla byla chutná, alespoň co je v těchto poměrech možné uvařit. Je fakt, že s nějakou hauté cousine na Sušile, příp. v Angelu, je kultura stolování a podávání jídla někde v pravěku, ale na druhou stranu do uvedených bystřických nóbl podniků přece cyklo/turisti nechodí ve smradlavých a zabahněných mundůrech, což zde je běžná věc. Spokojenost na entou.
4.00

LOS OBSLUHOS KVALITOS
Los Tady si musíte dát pozor na jazyk, protože byť se hospoda jmenuje U Kůlu, tak to není díky jménu majitele / majitelky, ale díky opravdu stojícímu kůlu u venkovního posezení. To znamená, že pokud oslovíte paní majitelku "paní Kůlová", moc dobrého jména si u ní neuděláte. I když, tvrdit to nemůžu, já paní Trefilovou takhle vlastně ani neslovil, takže možná je zvyknutá.
Paní majitelka obsluhuje víceméně jen vevnitř a venku jen na terase; pokud sedíte na lavicích pod širákem u kůlu, tak se jedná spíše o samoobsluhu, anebo o speciální poloobsluhu, kdy se vám pivo a jídlo donese právě do prostoru venkovního posezení pod střechou a vy jste nuceni si pro to dojít. Ne že by mi to vadilo, ale takováto polovičatost není optimální, takže bych doporučoval buď obsluhu plnou, anebo pak čistou samoobsluhu.
Jinak je paní majitelka rychlá jak v točení piva, tak v obsluze, tak v placení, takže nebudete čekat na nic zbytečně dlouho a nebude vás tak tedy nic zdržovat od pokračování v turistice či cyklistice.
4.00

LOS PROSTŘEĎOS KVALITOS
Los Tak zde jsem byl velmi příjemně překvapen. Venkovní posezení pod širákem je příjemné, v relativně solidní vzdálenosti od cesty, ozdobené legendárním kůlem a v blízkosti jsou vysázeny mladé porosty, které pro budoucí generace zajistí zcela jistě totální soukromí. Posezení na terase je skvělý kompromis pro případ, že je venku teplo, ale třeba prší.
Co mně pak málem vyrazilo dech (v příjemném slova smyslu) byl interiér, kde bylo tak útulno, že se mi odtamtud nechtělo, ani když venku svítilo sluníčko jak na prvního mája. Dřevěný stoly i židle ve starobylém stylu, ozdoby na zdech ve starobylém stylu, krb ve starobylém stylu a zastaralá pípa, to mě málem dojalo a navodilo skvělou domácí atmosféru. Je sice pravda, že vnitřek je docela malý, ale i tak se sem bez větších problémů vešlo šest sedm stolů o šesti sedících, takže kapacitně se tato hospůdka může s klidem rovnat i prostorově větším hospodám.
Protože jsem byl tak příjemně překvapen, tak jsem se chtěl podělit i se čtenáři. Proto jsem nechal kamarádem z Rusavy zpracovat obsáhlou fotografickou dokumentaci, která se povaluje nad a pod tímto textem. Mimochodem, jedná se historicky o první placenou službu v této oblasti v celé historii našich srnek, protože dané fotky mě stály pět piv a dva rumy ...
Tady není co řešit, tady je to za plný počet.
5.00

LOS KLIENTELOS
Los Tak ohledně návštěvníků už padlo několik poznámek ve výše uvedených bodech, takže to jen shrnu.
Zaprvé se zde vyskytují rusavští chataři, příp. místní, ale to jen v mizivém procentu. Poznáte je jednoduše podle toho, že mají na sobě relativně čisté, příp. nesmradlavé sportovní oblečení.
Zadruhé se zde nachází cykloturisti, takže občas než se venku probrodíte zástupy kol, tak vám i nějaká kapka z piva ukápne při tomto krosu. Cyklisty není možné přehlédnout, jejich figury zvýrazněné strečovými, všemi barvami hýřícími, sportovními oděvy, doplněné o patřičné příslušenství v podobě helem, rukavic a kdovíčehoještě, jsou prostě nepřehlédnutelné.
Zatřetí jsou zde pěší turisti, které zase poznáte podle velkých bot s brutálním antiskluzovým vzorkem, příp. pak díky zelenohnědému oblečení, v neposlední řadě pak díky bahnu na nohavicích.
Toť asi vše, zde podle mě výčet začíná i končí.
3.00

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Los Měl jsem štěstí, velké štěstí, že jsem se rozhodl zastavit na Rusavě U kůlu, a tím nemyslím jen díky tomu, že výsledné hodnocení 200. recenze bude pozitivní, ale díky tomu, že jsem zjistil, že na Rusavě mají další kvalitní hostinské zařízení.
Já jsem byl spokojen, až moc, takže škoda, že Rusava je tak daleko, takže tam nemůžu chodit častěji. Dvě desítková piva bohatě zaženou žízeň a ještě si v mezích možností i pochutnáte. Jídlo klasické z klasických, sice trochu dřevorubecky podávané, ale o to chutnější. Obsluha rychlá, bez připomínek. Prostředí venku klasické, vevnitř bombasticky s domácí atmosférou. Návštěvníci pokaždé jiní, takže i když si tu zrobíte pohoršení, při příští návštěvě tu nebude nikdo, kdo by to vědět (snad kromě majitelky).
Kdo zde nebyl, neví, co je klasika, neví, jak se dá krásně začít nebo zakončit jakoukoliv pěšo/cyklo/lyžo turistiku, neví prostě nic. Díky za Pension U kůlu!
4.25

LOS PROGNÓZOS
Los Při návštěvě jsem dostal velké obavy o budoucnosti tohoto pensionu, protože od okolních stolů bylo od místních možné zaslechnout něco o tom, že paní Trefilová chce s provozem skončit, že jí to zmáhá. Na druhou stranu hned dvě fakta hovoří proti tomuto záměru. Jednak jsou to úplně čerstvé webové stránky z podzimu loňského roku, kde sice moc informací není, ale už samotná jejich čerstvá existence hovoří sama za sebe. A za druhé si za pensionem staví další ubytovací kapacity ve formě chatky. Takže snad je toto předzvěst dalšího dlouhodobého fungování této hospůdky, protože toto jim přeju.
Já osobně se při svých toulkách ode dneška začnu čím dál tím častěji stáčet na rusavskou stranu, abych buď alespoň jedním očkem tuto hospůdku zahlédl, lépe pak, abych v ní i nějaké kačky utratil za skvělé pevné i tekuté poživatiny. HOWGH!
 



Tenhle pohled musí nejednomu žíznivci a hladovci zvednout náladu


Terasa pro venkovní sezení při nepříznivém počasí je ideální varianta


Standardní pohled na venkovní posezení osázené koly


Legendární kůl, který dal hospůdce i jméno


Přívětivý domácký a útulný interiér, kdo by to čekal?


Celodřevěné neotesané stoly a židle dávají hřejivý pocit


Typická pípa, není co dodat


Starobylé doplňky dotvářejí atmosféru


Do těchto pidipisoárů je po požití většího množství alkoholu problém se strefit


Mýdlo a teplá voda, nečekaný, ale o to více příjemný komfort


Čistota půl zdraví, tady se tím řídí na 100%