Líšeňský pivovar, Brno


20.11.2016, sepsal Myšák


Líšeňský pivovar
Kotlanova 5
628 00 Brno - Líšeň

Tel.: 603 763 211
E-mail: restaurace@lisenskypivovar.cz
Web: http://www.lisenskypivovar.cz
Facebook: Líšeňský pivovar

Recenze z předchozích let:
---

Mapa


Úvodní slovo

Úvod k úvodu:
Domácí pivovary rostou jak houby po dešti. Čiva nedávno recenzoval přerovský Jižan (nemůžu to najít v archivu!) a já potvrzuji nadprůměrnou chuť. Stejně tak pivotéky: Rumcajs mě upozornil na jednu na předměstí Olomouce (Dolní novosadská 46) a hned potom vyrostl „Pivní ráj“ v centru (Komenského 10), v Brně máme jednu (ne jedinou) v ulici Hrnčířské. Svrchně kvašená IPA nebo Ale je příjemná změna proti eurosplaškům (není-liž pravda, pane Radku, Hambáči a Smíchovský?), osobně preferuji produkty klášterního pivovaru v Břevnově (Praha 6) a mezříčský Holendr. Ale ne všechno nové je dobré.

Úvod vlastní:
Synovec, který bydlí na opačném konci Brna než my, mi doporučil podnik, který se nachází na našem konci: zánovní restauraci Líšeňský pivovar. Od nádraží k němu jede tramvaj č. 8 směr Líšeň, vystoupíte na zastávce Kotlanova a vystoupáte do svahu k betonovému sídlišti. Hned za schody je typické nákupní a kulturní středisko, jaké se stavěly za normalizace: dva bloky přízemních kvelbů a mezi nimi betonové torzo i se sloupy, ideální pro dostaveníčka feťáků a bezdomovců. A možná že v prostorách bývalé sídlištní prosklené pivnice jako Jalta nebo Družba, nebo jak se to tehdy jmenovalo, sídlí teď podnik, který jsme jednoho nedělního odpoledne vyhledali. Má i venkovní posezení se stříškou, ale už je zima, takže směle dovnitř.


Kvalita piva

Co právě pan domácí uvařil, dočtete se na několika tabulích, na které je dobře vidět od všech stolů. Začal jsem od silnějších k slabším. IPA Bravo 14 za 55: dala by se kousat, polosladká, slušná. Ale Pumpkin 13 za 52: už ne tak výrazný, ale ještě přijatelný. Hořký Pepa 12 za 35: pro mě až moc hořký. Paní Myšáková okusila řezák Ležan 12 za 35, bezejmennou 11 za 31, a zvláště o ní prohlásila: „Lepší voda.“ Ještě nějaké ovocné, ale to odmítám z principu. Takže celkově sestupná tendence. Břevnov a Mezříč mi jedou víc. Ale tady dám body za snahu a za pestrý výběr.

3.00


Kvalita jídla

Právě byly zvěřinové hody, na to mě neužije, takže nehodnotím a počkám si hody vepřové či rybí.

x.xx


Kvalita obsluhy

Velmi ochotný holohlavý mužík, který měl čas pilně roznášet všechno, co mu průběžně točila slečna výčepní. Ta se od kohoutků nehnula. Vzor pro mnohé jiné lokály a personály.

5.00


Kvalita prostředí

Tu prosklenou Jaltu nebo Družbu někdo zkultivoval do útulna. Klasika, žádná sterilní postmoderna. Plovoucí podlaha, obyčejné a tudíž úhledné dřevěné židle a stoly. Jeden roh zabírá výčep a varné kotle, druhý dobře čištěné a vybavené toalety. Nekouří se. Televize právě vysílala hokej, ale měla ztlumený zvuk a místo ní znělo nevím které komerční rádio a na něm „bezva muzika“, tedy nic pro mě. Jenom za tohle snižuji plný počet bodů.

4.00


Klientela

Poklidní penzisté a pracující na nedělním pivku, poloprázdno. Až po setmění přišlo několik rodin s menšími děcky. Hodné, nezlobily, ale v ten čas už měly sedět u Večerníčka. Za snížení bodů tedy mohou lehkomyslní rodičové.

4.00


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Obsluha, prostředí a klientela skoro bez výhrad, ale já jsem byl zvědavý hlavně na to domácí pivo, a to zas takové překvapení nebylo. Touhu po další návštěvě nevyvolalo. Nadprůměr tudíž dávám za tu celkovou snahu a odvahu.

3.00


Prognóza

Usídlit tu domácí pivovar je podle mě opravdu odvaha. Tady na neútulném sídlišti podle mě spíš táhnou standardní pivnice nebo frikulínské puby. Ty jsou i blízko odtud. Trvale udržitelný rozvoj Líšeňského pivovaru garantuje spíš svědomitost provozovatelů, a ta je tu evidentní.