Pivnice Na Jižní, Přerov


17.9.2017, sepsal Čiva


Pivnice Na Jižní
Jižní čtvrť III/11
750 02 Přerov

Tel.: 604 218 284
E-mail: hotel@najizni.cz
Web: www.najizni.cz

Recenze z předchozích let:
---

Mapa


Úvodní slovo

A tož byl jsem tady od otevření už cca 4x, nicméně jsem recenzi nechtěl psát hned a řekl jsem si, že dám zdejším pivovarníkům čas, aby si to pořádně natrénovali, a že je přijdu recenzentsky prozkoušet někdy v budoucnu. Tak se taky stalo a tato recenze je tedy převážně zprávou z mé úplně poslední návštěvy v polovině srpna 2017.


Kvalita piva

Ve stálé nabídce mají zdejší megalomani hned 6 druhů nefiltr a nepaster piva – světlou Galusku 9°, jedenáctky Garant a Grunt, přičemž ta první je spíše desítkou, dále světlou 12° Gróf, polotmavou 12° Guvernér a polotmavou 14° Grál – k tomu ještě Zubra 11° Gold. Přes léto měli i pšeničnou 11°. Zdaleka nejlepším pivem, co jsem zde měl, byl minulý rok vídeňský ležák, který se však od té doby již v nabídce neobjevil. Dobře pitelná je polotmavá 12°, výrazně sladová, karamelová (4 body); 11° Grunt, která by měla být podle jejich www stránek extra chmelená a hořká, byla spíš taková jarová voda, ale dalo se to vypít (2,75 bodu). Zdejší kámen úrazu je ale pšenice – stále extra kvasnicová, vypadá asi jako banánový shake, zlehka kyselá a s obligátním kolečkem citronu na okraji sklenice (1,75 bodu). Pozitivem zdejích piv jsou pak ceny, takže se aspoň nebojíte, že utratíte těžký peníze za nic moc pivo – všechna piva stojí mezi 20 a 25 korunami, což je zejména pro vyšší stupně částka příjemná. Paradoxem je, že jasně nejdražší je zde Zubr, který stojí rovných 30 Kč, což je cena , jakou Čiva za Zubra nikde jinde neviděl.

2.80


Kvalita jídla

Hned vedle pivnice je restaurace a možná by mi nějaký to jídlo donesli i do pivnice, leč nebyl zájem.

x.xx


Kvalita obsluhy

Kapitola sama pro sebe. Již poněkolikáté jsem zde natrefil na ženštinu okolo padesátky, která se vždy velice diví, když si po jednom pivu objednám jiný druh piva, a po druhém zase třetí druh atd. Naposled se divila i nahlas, a to hláškou „tak co to bude tentokrát?“ To si myslím, že by se obsluze stávat nemělo. Korunu tomu ale nasadila v momentě, kdy se jí kamarád ptal, jaké pivo by mu doporučila, resp. jaké jí chutná nejvíc. Žena s kamenným výrazem ve tváři odvětila, že prý Zubr. On ten výraz možná nebyl ani tak kamenný, jako spíš pohled skelný…ale to je jen má domněnka.

2.50


Kvalita prostředí

Jak známo, po vyhlášení protikuřáckého zákona se interiéry hospod vylidnily a všichni přešli na zahrádky. Zdejší pivnice toho budiž ukázkovým příkladem, tudíž já si sedl vevnitř, kde jsem byl zrovna osamocen (až na uřvané rádio). Ke škodě věci byla zhasnutá hezčí polovina pivnice poblíž varen, kde jsou k dispozici masivní dřevěné stoly a židle. Já tak usedl na židli, jakou lze najít v čekárně u zubaře, i ten stolek by tomu odpovídal. Plus je sice za relativně čistý vzduch, ale jinak spíše nuda, šeď, zklamání.

3.00


Klientela

Těžko říct, jelikož jsem o lidech sedících venku moc přehled neměl – pár skupinek, pár postarších looserů pomalu srkajících pivko, sem tam nám někdo oknem hulil pod nos

3.00


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Zdejší pivnici nemohu hodnotit lépe, než lehce podprůměrně. V nabídce příliš mnoho piv, přitom jen jedno z ochutnaných bylo dobře pitelné, naopak pšenice se za rok zlepšila jen o pověstný chloupek a stále je to dost průser (ráno doslova). Prostředí nijak zajímavé, obsluha poněkud oprsklá. Na dvě rychlý polotmavý to ujde, na delší posezení zatím nikoliv.

2.80


Prognóza

Zdejšímu ubytovacímu zařízení se asi daří dobře, a to natolik, že je napadlo zřídit si minipivovar. Jak dlouho tuto činnost zvládnout dotovat, to samozřejmě nevím, ale přístup k pivu by měli razantně vylepšit.