Horská chata "Skalka", Mosty u Jablunkova


4.7.2021, sepsal Pavluscha


Chata Skalka
Mosty u Jablunkova čp.368
739 98 Mosty u Jablunkova

Tel.: 608 566 008, 555 500 540
E-mail: posta@chata-skalka.cz
Web: chata-skalka.cz

Recenze z předchozích let:
---

Mapa


Úvodní slovo

Tak už se nám to konečně uvolnilo a pivnice, restaurace, bary, horské chaty a další osvěžovny mohly zpřístupnit své vnitřní prostory a pozvat k návštěvě ty, kteří vydrželi a přežili dobu zlou a tolik nepřívětivou pro nás , kteří máme tak rádi místa, kde se můžeme sejít a s bližními svými popít, porozprávět a poveselit se. Do této skupiny patří i lidé, kteří jsou přátelé těžkého ruksaku, rádi chodí ve skupinách a ctí heslo, že každá cesta musí mít cíl.
Náš cíl byla Chata Skalka v Těšínských Beskydech katastrálně náležící obci Mosty u Jablunkova. Cesta po červené od nádrží v Mostech vedla 3,9 km furt nahoru, ale vidina studeného piva nás hnala k výšinám. K historii chaty napíšu pouze to, že byla postavena v roce 1928. Více si zájemce může přečíst na webových stránkách chaty.


Kvalita piva

V nabídce na čepu byl jak je v těchto končinách dobrým zvykem Radegast 12 a Pilsner Urquell. Výhodou horských chat je to, že pokud už se tam člověk vyškrábe, tak potřebuje okemžitě dobít energii a doplnit tekutiny a tímpádem tak moc nehledí na kvalitu. Nicméně musím dodat, že jak Radegast za 43 Kč tak i Pilsner Urquell o 6 Kč dražší byly správně vychlazené, kroužkovaly a u kdo chtěl mohl si je nechat načepovat na hladinku.

5.00


Kvalita jídla

Neodolal jsem a objednal si raritu z nabídky. Polský Bigos je jídlo, které asi najdete málokde. Jedná se o směs masa, v mém případě kančího, kysaného zelí, cibule, slaniny a hříbků. Jako příloha chleba. Musím přiznat, že jsem byl spokojen. Co se týče dalších členů našeho výletu, tam už ta spokojenost byla o poznání slabší. Většinou byl problém s teplotou jídla, které bylo vlažné a knedlíky k svíčkové rozvařené.

3.50


Kvalita obsluhy

Obsluha byla milá, usměvavá, ochotná. Problém je trochu v systému, kdy si zákazník objedná u výčepu a jídlo je mu pak doručeno ke stolu, pokud sedí uvnitř chaty. Pokud se ovšem hostu zachce pojíst venku a spolu s jídlem si užít i výhledu do okolí, musí být tak trošku akrobat. Obsluha totiž jídlo přinese pouze ke vchodu, zavolá jméno hosta např. " Smažák Viktor" a host si musí pro jídlo dojít a pak po celkem prudším kamenitém schodišti, či po přírodní stezce snést ke stolu.

4.00


Kvalita prostředí

Tady není co vytknout. Krásný výhled na hřebeny Beskyd ať už na české, polské či slovenské straně, stojí za to. Prostě kdo se vydrápe nahoru, bude odměnen.

5.00


Kvalita klientely

Lid je tady přátelsky naladěný, vstřícný a veselý. Ono taky nic jiného čekat nelze, protože morousi, š ťouralové a jiná havěť, tak vysoko nevystoupí. Je tady na ně řídký vzduch a silnější kontrola té naší nejbližší hvězdy. Příjďte se podívat a posoudit sami. Zvláštní kapitola jsou děcka, které a to bych nevěřil, jsou schopní vás pro tři deci Kofoly zamordovat či alespoň trefit šiškou do hřbeta od radosti, že už jsou tam kde mají být.

4.50


CELKOVÉ HODNOCENÍ

To proč jsem se ty 4 km šplhal do vrchu, svůj účel splnilo. Viděl jsem kus Beskyd a v cíli jsem nebyl ničím výrazně zklamán. Děcka byli unavené, takže maximální spokojenost i po téhle stránce. Pokud by se mně kdokoliv z vystupujících v startovním bodu u nádraží z příjíždějících ať už od Ostravy či Žiliny zeptal : "Či ten výstup stojí za to?" Tak bych s klidný srdcem odpověděl, že ano. Pokud má člověk zdravé nohy, cílu se určitě dobere.

4.25


Prognóza

Tak tady jsem v klidu. Místo je to krásné a pokud chata znovu nevyhoří, či ji nepotká jiná pohroma. Věřím, že bude ještě dlouhou dobu majákem všem ztroskotancům či pocestným poutníkům, kteří raději nežli obchodní centra obdivují krásu našich hor. A že je co obdivovat.