Bufet na sjezdovce, Tesák/Rajnochovice


12.3.2023, sepsal Los


Penzion Pod Kyčerou
Tesák 300
768 71 Rajnochovice

Tel.: 775 938 660
E-mail: petrumrian@seznam.cz
Web: www.podkycerou.cz


Recenze z předchozích let:
---

Mapa


Los slovos úvodňos

A toš v bufetu na cvičné sjezdovce na Tesáku jsem byl nekecám naposledy před 40 lety, a to jako dítko čerstvje školou povinné, kerý tady vlastní tatík brával na lyžovačku a sem sme se chodili zahříť. No, osobně si mysím, že bufáč byl hlavně v prostorách hlavní budovy, kerá dneska slúží jako ubytovňa pro školské lyžařské zájezdy, ale to je asi detail (a možná si to blbje pamatuju). Letošní nepovedenú zimní sezónu 2022/2023 mjel na starosti provozní Mýša z Přerova, gde vede další pohostinství, ale sem přijél pomáhať svojemu kamarádovi Petrovi, což néni nigdo inačí než majitél nedalekýho penzijónu Pod Kyčerou; Petr to tu vlastní, stejnak jako hnedkaj vedle půjčovnu lyžařskýho vybavéní. No, gdyž už sme si vyjasnili vlastnický vztahy, tak vjezte, že sme sa na Tesák vydali na víkendový pobyt, kerý nemohl začít jinak, než pátečním večerním výletem na sjezdovku a řádným občerstvéním v bufáči.


Los pivos kvalitos

A toš majó tu cosik, ale protože byla kosa jak z nosa, toš na pivko nebyla nálada ani chuť. Protentokráť mosím teda totok kritérium vynechať. Navíc si mysím, že tu pivo nečepujó, ale nabízajó tadyk Zubr Grand 11 v plechovkách, tagže aji gdybysem byl žíznivé jak zavaly hornik, toš hodnotit plecháče bysem si ani tak nedovolíl. My sme sem přišli na rum a čaj, a toho sa nám dostalo ve velký hojnosti, dokonca v takový, že nám nezůstala žádná hotovosť, a moseli sme tu pak piť a jest na sekyru! Nojono, čtete správně ... naščéstí mobilní služby sú dnes na takový úrovni, že sme hnedkaj druhý deň dopoledne, gdy sme sa tu spravovali nad žebrama a dalšímam rumama, fšecko vyrovnali přes platební bránu mají banky, a taxme mohli f klídku pokračovať ve véletu (o jehož zakončéní v hostinci Na Trojáku ste si mohli přečíst recenze před pár týdňama...).

x.xx


Los jídlos kvalitos

A toš v pátek večír sme fakt nic nečekali, ani snáď nic nebylo, protože nebylo pro koho! Jojo, byli sme v celým lyžařským areálu jediní hosti v tuto páteční večerní hodinu! Ale aj tak sme byli obdarováni párkem v rohlíku, kerý potěšíl, zahřál a dokonca aj chutnáů! V sobotu dopoledňa byla nabídka ešče širší - na snídaňu nám na stole přistály žebra (viz foto níže), na kerých sme si teda fest pochutnali. Kromje teho je tu v nabídce aji dajaká polívka, tu sme vynechali a rači mastnotu spláchli rumem. Ináč je to bufáč, to znamená spíš tatranky, fidorky, ořechy a čipsy, to sú hlavní potravinové ingredience. Za žebra mosím dať plný počet bodú, za zbytek skoro nic, tagže lehčí naprůmjér celkem co sa žrádla týče.

3.00


Los obsluhos kvalitos

A toš pátek sme mjeli to ščéstí, že sme narazili na Zdeňu, což je vedúcí podhostýnskýho klubu turistů, kerý tu v rámci svého důchodu vypomáhal. A protože Zdeňa jest človjek veselý, poctivý a rychlý, toš to do nás ládovál jakobysme byli jeho vlastní. Dokonca aj po dojití keše nám ze svojeho poručíl, což sme teda čučeli jak telata na nový vrata. V sobotu tu už byl opjet na značkách zmíněné Mýša z Přerova, kerý tu čarovál nad hrncama, pánvama, brutvanama, a to vše ešče stíhal zapíjať plechovkovým Zubrem, a kromje teho aj odbíhať z bufáča k nám ke stolu. Furt kecál dajaký historky a my poslúchali, smíchem sa za břicho popadali, a díky temu do nás aj paňáky padaly jak do propasti. Tady néni co řešiť, pokáď néste introvertní zapšklí lidé, toš tu sa vám taky na oplátku dostane hřejivého slova i chování.

4.50


Los prostřeďos kvalitos

A toš co tak asi chcete po bufáči na sjezdovce, a ešče zde, gde to zrovna néni žádný alpský lyžařský středisko. I tak sa vám dostane relativního tepla z malýho radiátora, keré ovšem stejnak postupně vyprchává tím, jak furt něgdo korzuje dovnitř a ven, ale jaxa zaséj zavřú dveři, toš za tu zadýchá a je tu teplo. Podlaha kachlová, což je ideální pro lyžařskú obuv, lavice a stoly strohý, hamatný, pevný a prostě celodřevjený, což je zase ideální pro údržbu a nevadí tomu tolik toho vječnýho okopávání lyžákama, třískání plechovým, plastovým, hliníkovým a bůhvíjakým nádobím. Výdejní okýnko sa nacházá po pravý ruce od příchodu, gde mosíte vystúpať na tři schodky, abyste sa k němu dostali. Míst je docela málo, sú tu fšehofšudy tři stoly, ale gdoví, kolik lidí tady vlastně chodí...

3.00


Los klientelos kvalitos

A toš v pátek nigde nigdo, tvl, gdyby tam nebyl Zdeňa v bufáči a dva lidi zbytečně u výdeje lístků, toš sme tu fakt úplně sami. Enem sme litovali, že sme si nevzali dajaký podprdelníky, aspoň sme mohli sjezdovku sjeť na prdelích, páč nigdo by nám nic neřékl, nigdo by nás neohrožovál, a podle mně aj na lanovku by nás postavili, páč s žádným lyžařem by sme se prostě nepotkali. V sobotu, aj gdyž kvůlivá vjetru byla lyžařská škola zrušena, už byla situace veseléjší; semtam projivší turisti sa někeří zastavili, dali si neco a zaš šli dál, a to bylo velmi příjemné. Navíc tady, v tomto počasí a v tento ranní čas, gdokoliv sem zavítál, tak byl veselé, usmjevavé, prostě naladěné na místní náfštěvu, žádnýho kakabusa sem tu neviďél.

4.50


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Kvality a nabídka místního bufetu je poplatná tomu, pro co tu slouží, a to je vjetšinú pro děcka, kerý tu jedijó do lyžařský školky, a pro rodiče tyto děcka doprovázející. Mysím si, že těch pár turistů, co tu zabloudí, by to nevytrhlo, nehledě na to, že pješí turisti si to rači nasmjeřují do centra Tesáku buďto Pod Kyčeru, anebo dříve nebo později do náhradních prostor chaty Tesák. Jo, prej už funguje aj restauračka v ubytovně Čerňava, nevim, mosím na to mrknúť osobně časem. Ale zpjet k bufáči; dostane sa vám tu fšeho, co potřebujete, čaj, rum, oplatky, polívka, pivo, milion druhů dětských sodovek, na teplý jídlo určitě zahřeje párek v rohlíku, k tomu si možete sednóť, zahřáť sa uvnitřka, a pro otužilce sú aj stoly na stojáka venku. Místní obsluha sa letošní sezónu podařila, uvidíme, gdo tu bude tu příští, páč dajaké zvjesti k nám dopluly, že Mýša to už asi nebude; no, šak sa tu ukážeme aj příští rok. Za mě příjemný maličký bufítek v příjemném maličkém lyžařském areálu, s příjemnými lidmi a v příjemném prostředí.

3.75


Los prognózos

A toš, ide přece jen o dočasný občerstvéní, kerý tady funguje enem v zimní sezónu, a to ešče enem pokáď sa tu fakt lyžuje; gdyž néni sníh, nejedú vleky, nésu lyžaři, není bufet, tak jednoduchá rovnica to je. Tagže gdy a ešlivá je tu vůbec otevříno, to lze odhadnúť jedině z FB stránek zdejšího ski areálu, gde sú informace, zda sa bude nebo nebude lyžovať, a podle teho tedy logicky, ešlivá tu bufet je nebo néni otevřítý. V dobje, gdy píšu tyto řádky (polovina března), je bufáč již uzavřen, a jeho útroby budú vyhlížeť další náfštěvníky nejdřív počátkem další zimy.