Hostinec U Honýšů


25.10.2020, sepsal Pavluscha


Hosinec U honýšů
Husarova 57/46
700 30 Ostrava-Jih

Tel.: 608 736 151
Facebook: @uhonysu

Recenze z předchozích let:
---

Mapa

Úvodní slovo

Bylo, nebylo. Ale dobře, že bylo jedno pošmourné Covidové odpoledne a já dostal chuť na Beskydskou 14. Naštěstí to nemám daleko k prameni a tak stačilo ujít něco přes 1 km a byl jsem u Honýšů.

Restaurace u Honýšů je podnik, který má svou dlouholetou historii. Nepodařilo se mi přesně zjistit, kam až sahá, ale troufám si odhadovat, že až do dob 1. republiky. Usuzuji podle toho, že i v dobách vlády jedné strany se štamgasti domlouvali, že se na pivo či partičku karet sejdou u Honýša. Pokud se v Ostravě i přes tehdejší oficiální název (např. Restaurace u zastávky) používalo mezi obyvateli označení kterékoliv hospody v podobě s vlastním jménem, téměř vždy se jednalo o zvyk z doby před znárodněním. Dle toho usuzuji, že je to i případ podniku rodiny Honýšů.

Dnešní restaurace funguje zhruba na třetinové výměře oproti původní. Ve zbylé části je v pronájmu je restaurace Řízkárna u orla o které mám v plánu se zmínit v některé z dalších recenzí. A tak na doby, kdy byla u Honýšů i vinárna či večerka, zbyla už jen vzpomínka.


Kvalita piva

Díky čepované IPě 14 ° z Beskydského pivovárku, ktera není v okolních podnicích nikde dostupná, nemá osvěžovna u Honýšů o návštěvy příznivců této značky nouzi. Pokud host není na netradiční pivka, pak je na čepu klasika v podobě Radegastu 10, 12 a Pilsner Urquell. Jsem rád, že i tady mohu potvrdit, že se o pivo starají tak jak tento nápoj zaslouží. Pivo ať už zvolíte jakékoliv je vždy velmi dobré. Tady není na co si stěžovat.

5.00


Kvalita jídla

Tady bych spíš než hodnocení kvality , hodnotil spíše nabídku pochutin. I když má podnik v názvu označení restaurace, jedná se o klasickou pivnici s tomu odpovídájící nabídkou . Možná, že si řekli, že vzhledem k tomu, že hned v sousedství je restaurace s širokou nabídkou jídel, nemá cenu se nějak namáhat s konkurencí. I když souhlasím s tím, že tenhle podnik je zase jen a jen o pivu, tak i mě připadá, že jen brambůrky a tyčinky v nabídce jsou dnes žalostně málo. Možná si to málokdo uvědomuje, ale dovedu si představit, že po několika Beskydských 14° dá i 20 m chůze po rovné cestě do sousedící řízkárny pořádně zabrat.

2.00


Kvalita obsluhy

V době mé návštěvy jsme byli v hospodě tři. Za okny mírně pršelo a vše se bylo tak nudně nedělní. No posuďte sami. Já, vedle u stolu pán čtoucí Blesk a pak statný muž v montérkách s pohledem správce klidu, míru a pohody. Slečna za výčepem se tedy kolapsu z přemíry objednávek bát nemusela. I tak mě vzala na vědomí až asi po 300 vteřinách, co jsem se nahlas zeptal jestli mají " IPU" . Zvedla oči od mobilu, usmála se a řekla, hned jsem u Vás. Ano byla a tím úsměvem nevědomky zvýšila hodnocení kvality obsluhy o 1,5 bodu.

3.50


Kvalita prostředí

Prostředí je takové spartánské a není tedy moc co hodnotit. Sice všude čisto jak má být, ale hospoda působí na můj vkus až moc sterilně a studeně. Něco jiného je to v létě, když je otevřená zahrádka a všude kolem plno cyklistů. To je pak radost posedět .

3.00


Kvalita klientely

Jak se zmiňuji výše, jsme v hospodě tři. Což je na nedělní odpoledne je hodně slabá účast. Určitě hraje svou roli to, že je doba Covidová, ale o to více bych čekal, že si to lidé užijí a zajdou posedět a na pivko, pokud to ještě jde. Je tady klid,ale na můj vkus až moc velký. Ve správné hospodě mám být hlučno a to mi tady chybí.

3.00


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Má návštěva účel splnila, pivo bylo perfektní a tak trochu jsem zahnal ospalou odpolední náladu. S dvěmi čtrnáctkami v krevní oběhu se na svět člověk dívá zase trochu jinak a veseleji. Takže jsem byl spokojen a doufám, že až tahle blbá doba skončí, budu moci opět zavítat, ochutnat a užít si návštěvu této hospůdky.

3.50


Prognóza

Tady budu trochu skeptický. Rád bych se pletl, ale pokud budou vládní opatření kvůli Covidu trvat příliš dlouho, tak si myslím, že to tahle pivnice nemusí přežít. Nemyslím si, že v těchto prostorech skončila hospoda jako taková, ale pro současného provozovatele by mohly nastat těžké časy. Doufám, že se pletu.