PĚTIBOĎÁCI

    Pětiboďáci jsou zvláštní bytosti obvykle se vyskytující v okolí bystřických hospod. Jejich přítomnost znamená prudké zvýšení kvality klientely dotyčné hospody (až na 5 bodů).

   

    Jura Zela

    Fotografie:

     1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

     Prodaná švestka

    Renesanční typ pětiboďáka. Umí zdít, míchat maltu, kachlíkovat, pracovat s vodováhou, uklízet sníh a dláždit chodníky. Často bývá k vidění , kterak před sebou tlačí svůj vozík, na kterém transportuje všelijaké harampádí, aby za něj ve Sběrných surovinách utržil slušnou almužnu. V hospodě mívá zasněný výraz, s láskou pije své pivo a když je v balíku, rád si pochutná na brambůrcích. Často chlastá lahváče na veřejných prostranstvích. I když to tak nevypadá, tak si prý i občas myje vlasy. A dokonce šampónem!

    Místo výskytu: Po celém městě, nejčastěji však na Sokolovně.

 

    Belmondo

    Fotografie:

     1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

     Belmondův koutek

    Narodil se v Šišmě nebo v Bezuchově. Ke své přezdívce přišel díky své podobě se slavným francouzským hercem.  Avšak o tom, zdali je i takovým idolem žen, jako slovutný Jean Paul, lze jen spekulovat. Jisté ovšem je, že má rád společnost, je komunikativní a ochotně baví lidi. Dále je velmi zvídavý, má rád ženy, často se směje a je mu zapovězen vstup do většiny bystřických hospod. Dle svých vlastních slov nejčastěji přespává buď v Sovětském svazu nebo ve Švédsku. Jinak se většinou vyskytuje v okolí nádraží, na Sokolce nebo na Formance. Již zdaleka ho poznáte díky jeho široké, rozevláté chůzi a také nezaměnitelné tašce, kterou nosí stále u sebe.

    Místo výskytu: Formanka, U Bobra, Na Kamenci, Sokolovna, Renno Club, vlakové nádraží.

 

    Upír

    Fotografie: 1, 2

     O záhadném Upírově zmizení

    Tajuplná osobnost navštěvující většinu hospod v doprovodu své ženy. Jeho šlechtěný plnovous mu velmi dopomohl k získání statutu pětiboďáka. A toto prestižní ocenění si zaslouží také díky jeho schopnosti tajemně zmizet z hajzlu, o čemž vypráví jedna z Kuzmičových pověstí.

    Místo výskytu: Sokolovna, U Bobra, na hokeji.

 

    Dvojče

    Fotografie: 1, 2

   Alias Optimismus. Každý hospodský zná lidové rčení, že kde je Dvojče, tam jdou kšefty. S radostí proto občas uspořádají nějakou soutěž v popíjení piva, z níž Dvojče vždy vyjde jako vítěz.

    Místo výskytu: Sokolovna, U Bobra.

 

    Švec

    Fotografie: 1

    Jedná se o magickou postavu, o které toho zatím moc nevíme. Nejasný je jeho původ, víme jen, že se snad živí opravováním bot a žije někde v Blazicích. Disponuje naprosto unikátním porostem hlavy, což ho donedávna činilo právoplatným čtyřboďákem. Poslední dobou však na sobě výrazně zapracoval. Dokáže v hospodě za spánku cestovat mezi stoly a také někdy spí s Belmondem v čekárně na vlakovém nádraží. Díky těmto dvěma kouskům  povýšil do kategorie pětiboďáků. Můžete si ho prohlédnout na "Černé Hoře", kam rád chodí chlastat a hrát elektronické automaty.

    Místo výskytu: Černá Hora, 7, Sokolovna, U Králů, kolotoče.

 

   
LEGENDY

    Následující osobnosti už nemůžeme nadále řadit mezi pětiboďáky. Nebyli již dlouho viděni a kolují o  nich jen různé zvěsti a dohady o tom, co se s nimi vůbec stalo. Budiž jim věnováno alespoň toto čestné místo v našem seznamu.

   

    Gumákový John

    Fotografie: Zatím není k dispozici

    Vzor pro každého pětiboďáka. Nosí kožený čepeček, koženou bundu a na nohách má oranžové gumáky. Poslední dobou nebývá viděn, jedná se spíš o legendu.

    Místo výskytu: U Hanuša, okolí autobusového nádraží.

 

    Havraní vlas

    Fotografie: 1

    Tento pětiboďák má uhrančivou koženou bundu a naprosto dokonalý přehled o otevíracích dobách všech hospod v Bystřici. Nejčastěji se vyskytuje v okolí sídlištních hospod. Jednou věcí si však můžeme být jisti - jeho vzhled totiž napovídá, že se jedná o nejchytřejšího pětibodového spoluobčana žijícího v našem městě.

    Místo výskytu: Bílá Hora, čekárna na vlakovém nádraží.

 

   
ČTYŘBOĎÁCI

    Stejně jako velká legenda Gumákový John, může ze světa zcela zmizet i jakýkoli jiný pětiboďák. Proto je naší povinností evidovat i všechny čtyřboďáky, kteří pokud na sobě trochu zapracují, mají velké šance státi se pětibodovými.

   

    Sodovkář

     Fotografie: 1, 2, 3, 4, 5

    Celkem kvalitní, agresivní typ se zvoncovitým profilem. Ke své přezdívce kdysi přišel proto, že se v podnapilém stavu dožadoval sodovky, kterou nebyl schopen ani otevřit. S oblibou vyvolává rvačky a posléze se usmiřuje. Tento bývalý pětiboďák byl  porotou jednomyslně degradován na pouhého čtyřboďáka (duben 2003).

    Místo výskytu: Bílá Hora, U Hanuša, fotbalový stadion.

 

    Alberto

    Fotografie: Zatím není k dispozici

   Nezaměnitelný smích a slalom mezi zuby - to jsou hlavní rysy tohoto čtyřboďáka, navštěvujícího hospody většinou v doprovodu své neméně atraktivní ženy.

    Místo výskytu: Bílá Hora, 7.

 

    Nádražák

    Fotografie: Zatím není k dispozici

   Zatím neznámá osobnost patřící do bandy okolo Dvojčete, vyniká hlavně svým nádražáckým knírem.

    Místo výskytu: U Bobra.

 

    Striptér

    Fotografie: 1, 2

    Nezkazí žádnou zábavu. Pro pobavení ostatních kdysi dokázal vylézt na kulečníkový stůl a předvést na něm skorostriptýz  (vysvlékl si svetr). Odtud si vysloužil tuto přezdívku. Rád vysedává na "Sokolovně" či "U Bobra" a popíjí pivo, v čemž zdatně konkuruje dvojčeti.

    Místo výskytu: Sokolovna, U Bobra, Na Rožku.

 

    Rybí oko

    Fotografie: Zatím není k dispozici

    V hospodě většinou vysedává ve společnosti Dvojčete a Upíra.

    Místo výskytu: U Bobra, někdy Sokolovna

   Vodník

   Fotografie: Zatím není k dispozici

   Tato osoba je podobně jako Upír obestřena tajemstvím. Jeho nazelenalé dlouhé vlasy a ostře řezané rysy v obličeji vyvolávají u okolosedících dokonalou iluzi vodníka. Tento dojem však kazí riflová bunda s vycpávkami v oblasti břicha, kterou zřejmě Vodníkovi ušil někdo na zakázku.

     Místo výskytu: U Bobra

 

   Kajman

   Fotografie: 1

  Tento čtyřboďák se zřejmě minul povoláním - i když je veřejnosti znám spíše jako zručný výrobce totemů z dřevěných kmenů, jistě by uspěl také jako sólový operní pěvec. Kdo tomu nevěří, nechť se staví na Sokolovnu, kde jeho melodicky zabarvené skřeky dokonale doprovází popěvky v podání Jury Zely.

     Místo výskytu: Sokolovna

 

    Strejda Jahoda

    Fotografie: Zatím není k dispozici

    Červeně oděn usedá každý druhý večer za jeden ze stolů v hospodě u Králů, kde osamoceně popíjí pivko a těsně před zavírací dobou si připije s hospodským trochou peprmintového bourbonu.

     Místo výskytu: U Králů.

 

    Mrož

    Fotografie: Zatím není k dispozici

     Podobně jako nádražák se může pochlubit zajímavě tvarovaným  knírem a velikou vysílačkou. Jeho chování je taky dosti originální a dá se směle označit jako čtyřbodové.

     Místo výskytu: U Bobra, Sokolovna

   
   
BYSTŘICKÉ ŽENY

    Ještě předtím než pětiboďák usedne v hospodě ke svému stolu, musí být tak jako kdokoli jiný odnošen, odkojen a  vychován bystřickou ženou. Ta však nesmí být ledajaká, musí mít ty správné předpoklady.

   

    Miss Sokolovna

    Fotografie: 1 , 2

     Pravidelná a věrná návštěvnice hospody Sokolovna. Její přítomnost probouzí zájem u všech čtyřboďáků a pětiboďáků. Nikdy nesedí u stolu sama.

     Místo výskytu: Sokolovna.

 

    Tlustá žena se 4 proužky

    Fotografie: Zatím není k dispozici

    Tato žena často vysedává ve společnosti Švece a Jary Manika u baru na Černé Hoře. Můžete ji potkat i ve městě, bývá vždy oblečena do modré teplákovky se čtyřmi proužky.

     Místo výskytu: Černá Hora.

 

    Žena se zemdlenýma očima

     Fotografie: Zatím není k dispozici

    Z očí této dámy lze vyčíst její lásku k alkoholu. Vysedává ve společnosti různých mužů především v hospodách situovaných ve východní části našeho města.

     Místo výskytu: Mrtvolka, U Hanuša.

 

    Žena z rybníka

     Fotografie: Zatím není k dispozici

 

    Zřejmě vodníkova životní partnerka doprovázející svého druha na každém kroku.

     Místo výskytu: U Bobra

   Upírova žena

     Fotografie: Zatím není k dispozici

 

 

    Madame Butterfly

     Fotografie: Zatím není k dispozici

 

 
   
ZLATOMLÁDEŽNÍCI

    Jelikož býti zlatomládežníkem je v dnešní době módní záležitost, nemůžeme do tohoto seznamu zařazovat každého zlatomládežníka či gelomrda, na kterého v hospodách narazíme. Budeme zde tedy zveřejňovat jen ty nejzoufalejší jedince. Tito budiž varováním pro dorostence, kteří momentálně stojí na životním rozcestí a řeší otázku zdali mají vstoupit do elitního klubu zlatomládežníků či nikoliv.

   

    Zlatostařec

    Fotografie: 1

    Prvním odstrašujícím případem v naši kolekci není kupodivu puberťák, ale stařec v komplet Niké oděvu. Občas vysedává na Bílé Hoře ve společnosti Sodovkáře.

    Místo výskytu: Bílá Hora.

 

   Prototyp

   Fotografie: 1

   Aneb prototyp dokonalého zlatomládežníka. Nasadil velmi vysokou laťku, jen málokdo ho překoná ve vystupování a dokonce i v oblékání (osobu v bílé bundě se dvěma proužky rozhodně nemůžete přehlédnout). Jelikož je jako správný zlatomládežník značně pohyblivý (neustále přebíhal mezi jukeboxem a barovým pultem), bylo velmi obtížné jej vyfotit.

   Místo výskytu: 8.

 

   Velbloudí tlama

     Fotografie: Zatím není k dispozici

 

 
   
JINÉ OSOBNOSTI

    Prostory našich hospod bývají čas od času navštěvovány takovými jedinci, kteří v sobě sice nemají žádné osobní kouzlo pětiboďáka či čtyřboďáka, ale díky svým schopnostem, kterými disponují, si zaslouží být zveřejněni v této rubrice.

   

    Dědek Režný

    Fotografie: 1

   Pokud zrovna Striptér nepředvádí na kulečníku v hospodě U Bobra další ze svých vystoupení, je více než pravděpodobné, že zde potkáte dědka Režného. Tento věhlasný hráč kulečníku vám s radostí ukáže, že se kulečníkový stůl dá používat i k ušlechtilejším činnostem, o kterých nemá Striptérova zvrhlá mysl ani tušení.

    Místo výskytu: U Bobra, na procházkách s jezevčíkem.

 

   Pískle

   Fotografie: Brzy bude k dispozici

   Chvalčovský mladík v modré flanelové košili snažící se napodobit dědka Režného ve hře na kulečník. Jelikož je však tágo větší než on sám, tento věčný boj s větrnými mlýny rychle vzdává a suverénně se odpotácí k baru, kde do sebe nalévá jednoho panáka za druhým.

    Místo výskytu: U Králů.