ÚVODNÍ SLOVO
|
Myšák
|
Stává se, že poutník svatohostýnský zabloudí v lesích a vynoří se z nich
žlutě značenou cestou na horním konci obce Chvalčov. Pak ovšem zákonitě
skončí v krásně opravené žluté budově hotelu Říka, kde doplní pohonné
hmoty na cestu k dalším hospodám. I krátká zastávka zde ale zůstane v
jeho vděčné paměti.
|
|
|
|
|
KVALITA PIVA
|
Myšák
|
Zdejší mok - Budvar 12°- je pravda poněkud drahý: 23,- Kč. Ale za ty peníze
má naprosto odpovídající kvalitu včetně lahodné chuti. Jsem sice patriot
Zubra a Litovle, ale kdyby se v našem rodném kraji Budvar rozlézal stejně
silně jako gambáč, nic bych nenamítal a bylo by to příjemnější i pro cizince,
kteří na naše hanácká pivka nejsou zvyklí. Výkon zdejšího výčepu hodnotím
pozitivně. Je ale logické, že dlouhodobá náročná zasedání vrcholných pivařů
se tu za uvedených podmínek odehrávat nemohou.
|
4.00
|
|
|
|
OBSLUHA
|
Myšák
|
Jsou lokály, do kterých chodím nejen kvůli pivu, ale taky kvůli hereckému
výkonu obsluhy. Říka je zřejmě rodinný podnik a muž v jeho čele je přímo
dramatický umělec. "Dobrý den, račte se posadit," vítá návštěvníky vždycky
v kvádru s motýlkem a s úsměvem. "Co vám, milostivá paní? A co mladí pánové?
Že by si nedali zmrzlinový pohár?" říká i hostům, kteří jsou špinaví a otrhaní
po průchodu hostýnskými hvozdy. S takovým kulturním vystoupením si vždycky
vzpomenu na filmy pro pamětníky a cítím se jako hvězda stříbrného plátna
obskakovaná profesionálním personálem.
|
5.00
|
|
|
|
PROSTŘEDÍ
|
Myšák
|
Jedním slovem nóbl. Kdo se v něm cítí nesvůj, může za příznivého počasí
utéct na zahrádku. Uvnitř jsou stoly s čistými ubrusy a bez pivních tácků,
takže s orosenými půllitry nutno zacházet opatrně. Rádio Apollo zvučí ve
snesitelné hlasitosti. Čisto je v lokále i na WC, tam mi jenom vadí, že do
jedné pánské kabiny je vidět ze svahu nad hotelem.
|
4.00
|
|
|
|
KLIENTELA
|
Myšák
|
Hotel je zřejmě plánován pro lepší lidi, ale těch sem moc nejezdí, takže
v restauraci uvidíte žíznivé turisty a domorodce relaxující v pracovní době.
Je dobře, že ke všem těmto kastám se personál chová ochotně a nechává je
v klidu popíjet. Ovšem rekordmani, kteří jsou zvyklí pořádat pivní smršť,
tu asi dlouho neposedí.
|
5.00
|
|
|
|
CELKOVÉ HODNOCENÍ
|
Myšák
|
Po všech stránkách útulný podnik, magnet pro kolemjdoucí, obstál by i
uprostřed velkoměsta. Doufám, že to oceňují kromě sezónních návštěvníků
taky místní obyvatelé.
|
5.00
|
|
|
|
PROGNÓZA
|
Myšák
|
Budoucnost Říky a této její podoby závisí pochopitelně na výdrži majitelů.
Podle personálu soudím, že elánu mají dost. Je tu ale taky mírný nepoměr
mezi nóbl charakterem podniku a vesnickým rázem okolí, který se může projevit
nedostatkem štamgastů. My turisté to při pár návštěvách ročně nevytrhnem,
i kdybychom pokaždé vypili metr piva.
|
|