Guláš s pěti a jedno bahno, ja?...tak tohle tu vážený pane opravdu nevedem.






Restaurace Sušil
2011
( 2007, 2006 )



LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
Restaurace "Sušil"
Fryčajova 888
768 61 Bystřice pod Hostýnem
Tel.: 573 382 544
E-mail: restauracesusil@seznam.cz
Web: www.restaurantsusil.cz
ÚVODNÍ SLOVO
Wickerman Restaurant Sušil je na takovém zvláštním místě, v proměnách času se tu střídají majitelé i nabídka jak fusekle a nic tu zatím dlouho nevydrželo. Udělat zde luxusní podnik se zaměřením na horních 10.000, v Bystřici tedy vlastně asi na horních 100, je počin odvážný, zasluhující bližšího prozkoumání. Recenze je založena na více návštěvách podniku v průběhu posledních cca 15 měsíců.  

KVALITA PIVA
Wickerman V nabídce je Bernard 11, kvasicový Bernard 12 a tři varianty Bernard nealko. Bernarda můžu ke snídani, obědu i večeři a tady mi moji zálibu v něm nijak nezprotivili, ba naopak. Odzkoušel jsem vše vícekrát - spokojenost, lahoda. 5.00

KVALITA JÍDLA
Wickerman Během několika návštěv bylo ochutnáno a snědeno:
Francouzská cibulačka s bílým vínem, pečenou bagetkou zapečenou sýrem - lehce mastná, ale jinak velmi dobrá, velké kusy pěkně křupavé cibule.
Valašská kyselica - chuťově bohatá, vyvážený standard, odpovídající prostředí i ceně
Pražma královská na bylinkách, chřestové těstoviny a grepová holandská omáčka - běžně je tohle jídlo k dostání s norským lososem, leč losos nebyl zrovna skladem. Ryba byla velmi decentně ochucená a osolená tak akorát. Příloha lehce mdlá, málo chřestu a omáčka možná až moc hořká. Ale tohle je druh jídla, na který se asi musí navyknout.
Marinovaná krkovice v medovém tasmánském pepři, restované fazolky se slaninou - degustováno 2x, jedenkrát lahodné bez výhrad, jedenkrát bohužel trochu tuhé a "samá flaksa".
Svíčková na smetaně s brusinkami a šlehačkou, servítkový knedlík - výtečná, všechno dokonale ladilo, skvělý domácí knedlík.
Trhaný listový salát se smaženými kuličkami modrého sýra a olivovou zálivkou, bagetka - mám rád podobná jídla a tahle čerstvá kombinace s plísňovým sýrem je impozantní.
Domácí lukše s máslem, koštované mákem - příliš drahá a malá porce nudlí s mákem s málo mákem. Byly dobré a chutné, ale doma děláme lepší.
Moučníky - jablko v županu s lískooříškovou náplní, kaštanové pyré s pusinkou ručně míchané šlehačky, medové tyčinky s oříšky a čokoládou - skvěle připravené a naservírované delikatesy. Jablko v županu bylo obzvlášť vymazlené.
Navíc za zmínku stojí i ostatní pití mimo pivo.
Nejsem sice vinař a dobrého vína je pro mě škoda, neb to piju jak vodu. Ale po čtyřech Bernardech jsem už nadutý jak žok a raději jsem jednou zkusil červené Cabernet Sauvignon - reserva, Chile a snad poprvé v životě jsem si tento druh moku užíval a nehleděl na to, co nejdříve pohlédnout na dno sklenice.
Kafe bylo výborné, jakékoliv, které si tu člověk dá. Žádný nakyslý blivajs, jako ve mnoha našich restauracích.
Jak je vidět, zažili jsme momenty nebeské i pozemské, ovšem celkový dojem je pozitivní. Nemyslím si, že v Bestu nebo na Ovčárně vaří lépe (a na tvé hodnocení tamních kuchyní si posvítím, Losu Lososoviči Lososove), ale 5 bodů dát nemůžu, protože za pět bodů prý vaří pouze Pohlreich a možná Bůh a až pak ti nejlepší z ostatních.
4.25

KVALITA OBSLUHY
Wickerman Jsou tu k vidění již dlouhou dobu stejní číšníci, u kterých už člověk ví, co má očekávat, v dobrém i v tom méně dobrém. Jejich přístup je téměř na skutečně profesionální úrovni, a že jim při míchání vína ve speciální nádobě semtam ukápne na zem asi zase tak nevadí. Možná by si mohli objednávky lépe zapisovat, aby se jim nestávalo, že přinesou šťouchané brambory místo objednaného bramborového pyré.
Potenciálním hostům, kteří zde ještě nebyli, bych poradil, aby sem nechodili úplně hladoví. Příprava jídel trvá o trochu déle, než by člověk i v tak specializované restauraci čekal. Ale pokud už hlady padáte pod stůl, řekněte si obsluze o chleba se sádlem a čekání už nějak přežijete. Na můj dotaz číšníkovi, jak by stíhali, kdyby měli plno, mi sdělil, že tady se zaměřují hlavně na kvalitu. Dobrá tedy, v tom případě si tam ale můžou nechat maximálně dva tři stoly, zbytek schovat do skladu a na uvolněné místo instalovat třeba fontánku s andělíčkama.
Obsluhující personál si také zřejmě ještě z hotelové školy pamatuje poučku, že host při hlasité hudbě více chlastá, protože ho ta hudba jednak nervuje a jednak se hosté vzájemně neslyší. Po žádosti o ztišení byla hudba obsluhou mírně ztlumena, aby si stejně po cca 30 minutách Goťák hulákal z amplionů s ještě větší intenzitou než původně. A to tam nikdo jiný krom našeho stolu nebyl. Jasně, nejsme v Hiltonu a drobné nedostatky se dají přejít, ovšem hlavně za tuhle syčárnu jdou obsluze dva body dolů.
3.00

PROSTŘEDÍ
Wickerman Vkusný interiér a zdaleka nejlepší úprava prostředí co v tomto místě pamatuju. Nehulí se tu, což považuji oproti Rondu nebo Angelu za veliké plus. Lépe než se rozepisovat o tom, jak to tam vypadá, je přímo navštívit jejich velmi zdařilou virtuální prezentaci. Za hlasitou hudbu strhávám 0,75 bodu, jinak by bylo maximum. 4.25

KLIENTELA
Wickerman Tahle kategorie je v případě Restaurantu Sušil pro mě trošku záhadou, ani pomalu nemám co hodnotit. Nikdy tu za mé přítomnosti nebyly obsazeny více než dva stoly. Většinou to byli lidé, kteří vypadají na to, že na nějakou kačku nehledí a hledají hlavně kvalitu a klidné a (v rámci možností) luxusní prostředí. V rámci zaměření restaurace byla klientela asi typická.
Ovšem v době oběda ve všední den jsem sem nikdy nezavítal, takže možná je situace v tu dobu úplně jiná a venku třeba běžně stojí fronta na cenově i kvalitativně nadstandardní obědové menu. Jinak mi moc nejde do hlavy, z čeho ta restaurace profituje.
4.00

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Wickerman Považuji tuhle hospodu za chvályhodný pokus o zavedení nového typu podniku na Bystřicku. Kvalitativně se tento podnik dá srovnávat možná jen s Rondem (nebo Angelem - úlitba pro Candáta ;-). Ovšem Restaurant Sušil je přece jen více vyhraněn. Chtělo by to ještě vychytat mušky a za luxusní ceny poskytovat i opravdu luxusní služby. Zatím jsou skoro luxusní a se semtam nějakým drobným faux pas, které se k "zážitkové gastronomii" asi moc nehodí. Dal bych i víc bodů, ale z detailů se skládá celek, tak snad příště. 4.00

PROGNÓZA
Wickerman Ačkoliv je podnik 5 minut chůze od centra (kostela) mnohokrát jsem slyšel, že už je to "z ruky". Také sem nemá smysl chodit, když má člověk v kešeni poslední dvě kila. Těžko soudit, jestli se podobný typ restaurace dokáže dlouhodobě prosadit na malém městě. Moje prognóza je spíš přáním, aby Restaurant Sušil vydržel a ještě trochu vylepšil těch několik málo skvrnek na svém jinak téměř dokonalém obraze.