"U Huberta"
2005
(2006)


LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
U Huberta
1. máje 3
771 00 Olomouc
Česká republika (CZ)
tel: (+420) 585 224 017

ÚVODNÍ SLOVO
Myšák Hubert patří k nejznámějším olomouckým lokálům, stojí na jedné z hlavních ulic a vždycky se v něm najde místečko k usednutí, takže je ideální pro příležitostné návštěvníky města, kteří potřebují propít poslední peníze i poslední hodiny před odjezdem. Nachází se poblíž zastávky sudých tramvají 2, 4, 6 jménem "U dómu". Historická budova nese nápis "Dům armády", ve vedlejším stavení od roku 1968 dočasně sídlili okupanti, a protože zas nejsem takový pamětník, nevím, jestli k Hubertovi nechodili chlastat, když jim došel denní příděl vodky. Já tam chodím zhruba jednou týdně, popisovaný stav je z počátku dubna 2005.  
     
KVALITA PIVA
Myšák Zdejší nabídka piva je kompromis mezi rozpínavou Plzní a utiskovanými severomoravskými pivovary: Plzeň 12° (22 Kč), Gambrinus 10° (17 Kč) a hanušovický Šerák 11° (16 Kč). Donedávna tu točili mou milou Litovel 11° a zrušili ji prý pro malý zájem. Přitom já jsem se tak snažil! Ze solidarity tedy piju Šerák a jsem spokojen: chuť, teplota, míra i výdrž pěny jsou podle mě optimální. A protože zatím i přes naše úsilí tu zásoby Šeráku nevyschly a já jsem nemusel s hanbou ustoupit ke gambáči, dávám plný počet bodů. 5.00
     
OBSLUHA
Myšák V čas oběda je Hubert učňovským pracovištěm a budoucí pinglové se docela snaží. Odpoledne se tu střídají dvě dvojice sympatických dam ve věkovém rozmezí cca 20 až 40 let. Nevím, jestli na všechny, ale na pravidelné návštěvníky se často usmějí. Znají taky jejich pitný režim a dodržují ho celkem plynule. Jejich píle ale poklesá s blížící se zavírací dobou a mírně mi vadí, že v případě nízké návštěvnosti předčasně kasírují i poslední mohykány, kteří by ještě popíjeli dál. 4.00
     
PROSTŘEDÍ
Myšák Hubert je podnik, kde se dá dosyta najíst, ale i sportovně pivařit. Má čtyři oddělení. Výčep je průchozí koridor k záchodkům a je tu jen pár míst k sezení. Další místnost, do které taky vedou příslovečné "tři schody do naší hospody", je opatřena těžkými dřevěnými židlemi a obsazována hlavně pivaři. Následuje útulnější jídelna s polstrovanými sedadly a s bílými ubrusy na stolech, ale i tady vás nechají jenom chlastat bez jídla. Poslední salón mi vadí díky stolům s trnožemi, u kterých se mi špatně sedí. Ve všech místnostech jsou na stěnách obrazy staré Olomouce nebo horských krajin. Rádio mírně zvučí jenom u výčepu. Pánské WC je plně vybaveno. Olomučané zmlsaní pizzeriemi a čínskými restauranty Hubertem pohrdají, ale pro mě je zdejší prostředí přesně to, co si představuju pod pojmem hospoda. 5.00
     
KLIENTELA
Myšák Po lepších lidech obědvajících kolem poledne přichází pestřejší společnost, ve které převažují univerzitní študáci a starší důvěryhodní pivaři. Osamělí alkoholici se občas vyskytnou u výčepu. Jen někdy jsou problémy se skupinkami většinou neolomouckých hostů, kteří tento poklidný lokál ruší hlučným zpěvem, místo co by pilněji chlastali. 4.00
     
CELKOVÉ HODNOCENÍ
Myšák Protože jsem jen prostý milovník piva, který se v luxusních restaurantech stydí a v smrdutých krčmách bojí, vyhovuje mi Hubert jako zlatá střední cesta. Jeho majitelé by ale mohli být větší patrioti střední a severní Moravy a více nabízet zdejší pivka, například Zubr a Litovel. Lokální patriotismus se tu nečekaně projevuje tím, že snad jako jediná hospoda v širém okolí Hubert nabízí lihovinu zvanou Praděd, kterou produkuje likérka v nedalekých Dolanech (v dolanské hospodě posledně číšník nevěděl, co to je). Plný počet bodů vychází taky z toho, že jsem si u Huberta zvykl a že mě neproklíná žádný z pivních expertů, které jsem sem vlákal. 5.00
     
PROGNÓZA
Myšák Olomouc je město lidí rozšafných a tradicionalistů, takže podle všeho tu Hubert ještě dlouho bude. Svůj styl by si mohl zachovat za předpokladu, že nebude příliš často měnit personál a rušit nabídku piv ze zdejšího kraje.