ÚVODNÍ SLOVO
|
Myšák
|
Hubert patří k nejznámějším olomouckým lokálům, stojí na jedné z hlavních ulic a
vždycky se v něm najde místečko k usednutí, takže je ideální pro příležitostné
návštěvníky města, kteří potřebují propít poslední peníze i poslední hodiny před
odjezdem. Nachází se poblíž zastávky sudých tramvají 2, 4, 6 jménem "U dómu".
Historická budova nese nápis "Dům armády", ve vedlejším stavení od roku 1968
dočasně sídlili okupanti, a protože zas nejsem takový pamětník, nevím, jestli
k Hubertovi nechodili chlastat, když jim došel denní příděl vodky. Já tam chodím
zhruba jednou týdně, popisovaný stav je z počátku dubna 2005.
|
|
|
|
|
KVALITA PIVA
|
Myšák
|
Zdejší nabídka piva je kompromis mezi rozpínavou Plzní a utiskovanými
severomoravskými pivovary: Plzeň 12° (22 Kč), Gambrinus 10° (17 Kč) a
hanušovický Šerák 11° (16 Kč). Donedávna tu točili mou milou Litovel 11° a
zrušili ji prý pro malý zájem. Přitom já jsem se tak snažil! Ze solidarity
tedy piju Šerák a jsem spokojen: chuť, teplota, míra i výdrž pěny jsou podle
mě optimální. A protože zatím i přes naše úsilí tu zásoby Šeráku nevyschly a
já jsem nemusel s hanbou ustoupit ke gambáči, dávám plný počet bodů.
|
5.00
|
|
|
|
OBSLUHA
|
Myšák
|
V čas oběda je Hubert učňovským pracovištěm a budoucí pinglové se docela snaží.
Odpoledne se tu střídají dvě dvojice sympatických dam ve věkovém rozmezí cca 20
až 40 let. Nevím, jestli na všechny, ale na pravidelné návštěvníky se často usmějí.
Znají taky jejich pitný režim a dodržují ho celkem plynule. Jejich píle ale poklesá
s blížící se zavírací dobou a mírně mi vadí, že v případě nízké návštěvnosti
předčasně kasírují i poslední mohykány, kteří by ještě popíjeli dál.
|
4.00
|
|
|
|
PROSTŘEDÍ
|
Myšák
|
Hubert je podnik, kde se dá dosyta najíst, ale i sportovně pivařit. Má čtyři
oddělení. Výčep je průchozí koridor k záchodkům a je tu jen pár míst k sezení.
Další místnost, do které taky vedou příslovečné "tři schody do naší hospody",
je opatřena těžkými dřevěnými židlemi a obsazována hlavně pivaři. Následuje
útulnější jídelna s polstrovanými sedadly a s bílými ubrusy na stolech, ale i
tady vás nechají jenom chlastat bez jídla. Poslední salón mi vadí díky stolům
s trnožemi, u kterých se mi špatně sedí. Ve všech místnostech jsou na stěnách
obrazy staré Olomouce nebo horských krajin. Rádio mírně zvučí jenom u výčepu.
Pánské WC je plně vybaveno. Olomučané zmlsaní pizzeriemi a čínskými restauranty
Hubertem pohrdají, ale pro mě je zdejší prostředí přesně to, co si představuju
pod pojmem hospoda.
|
5.00
|
|
|
|
KLIENTELA
|
Myšák
|
Po lepších lidech obědvajících kolem poledne přichází pestřejší společnost,
ve které převažují univerzitní študáci a starší důvěryhodní pivaři. Osamělí
alkoholici se občas vyskytnou u výčepu. Jen někdy jsou problémy se skupinkami
většinou neolomouckých hostů, kteří tento poklidný lokál ruší hlučným zpěvem,
místo co by pilněji chlastali.
|
4.00
|
|
|
|
CELKOVÉ HODNOCENÍ
|
Myšák
|
Protože jsem jen prostý milovník piva, který se v luxusních restaurantech stydí a
v smrdutých krčmách bojí, vyhovuje mi Hubert jako zlatá střední cesta. Jeho
majitelé by ale mohli být větší patrioti střední a severní Moravy a více nabízet
zdejší pivka, například Zubr a Litovel. Lokální patriotismus se tu nečekaně
projevuje tím, že snad jako jediná hospoda v širém okolí Hubert nabízí lihovinu
zvanou Praděd, kterou produkuje likérka v nedalekých Dolanech (v dolanské hospodě
posledně číšník nevěděl, co to je). Plný počet bodů vychází taky z toho, že jsem
si u Huberta zvykl a že mě neproklíná žádný z pivních expertů, které jsem sem
vlákal.
|
5.00
|
|
|
|
PROGNÓZA
|
Myšák
|
Olomouc je město lidí rozšafných a tradicionalistů, takže podle všeho tu Hubert
ještě dlouho bude. Svůj styl by si mohl zachovat za předpokladu, že nebude příliš
často měnit personál a rušit nabídku piv ze zdejšího kraje.
|
|