"Zahájené"
2007
(2014, 2013, 2010-2, 2010, 2009-2, 2009, 2006, 2004, 2003)


LOSÍ INFORMACE
KONTAKT:
Restaurace Zahájené
Sportovní 340
768 61 Bystřice pod Hostýnem
Tel.: 573 380 592
LOS SLOVOS ÚVODŇOS
Los Zahájka od počátku existence našich srnek patří mezi TOP hospody, přičemž i já ji jako takovou vnímám. Ovšem právě proto je třeba o to častěji "kontrolovat", zda-li se kvalita všech námi hodnocených kritérií nezhoršila, příp. jestli se naopak ještě něco nevylepšilo, byť z mých předchozích dvou recenzí z roku 2004 a 2006 je patrné, že toho mnoho asi zlepšit nelze.
Letos jsem opět čekal na letní počasí, abych mohl prověřit nejen vnitřní prostory, ale hlavně obrovskou a stromy krytou zahrádku, což je určitě příjemnější a možná to bude mít i pozitivní vliv na hodnocení prostředí, čehož jsem si vědom.
 

LOS PIVOS KVALITOS
Los Nabídka piv je zde opět relativně "bohatá"; sice se tu vyskytují pouze dvě značky, nicméně v několika provedeních, a sice 11° a 12° Zubr a 10° Gambrinus. Tím je stupnice pivní nabídky dostatečně pokryta a tak nezbývá než zvolit to správné. Zde byla moje volba docela jasná. Miluju dvanáctku a tak i přesto že nikomu se na celé hospodské zahrádce neskvěl pěkný půllitr, do kterého se dvanáctka čepuje, neváhal jsem a odvážně číšníkovi nadiktoval svůj požadavek.
Donesené pivko bylo lehce pod mírou, což se ani u dalších kusů nijak výrazně nezlepšilo, pouze se tam hladinka "líznula" míru na krýglu; na druhou stranu, zahrádka byla plná z cca 85% a tak se při tom frmolu dá 1-2 mm pod míru odpustit, protože jinak byla zubříkovská dvanáctečka vynikající - bez bublin a jiných kysličníkových sraček, hutná nasládlá (typicky Zubrovská) chuť, teplota chladivá (a přitom nevymlacující zubní sklovinu).
Samozřejmě jsem díky frmolu ochutnal i další piva, abych obsluhu moc nezdržoval; jejich chuť byla asi dost poznamenána mými natěšenými chutovými buňkami z dvanáctečky, protože jak zubrovská jedenáctka (jinak skvělý Gold, který si kupuju i v lahváčovém vydání), tak gambrinusácká desítka nijak nevybočila ze standardu (možná Gambrinus mi chutnal ještě více než můj nejoblíbenější Zubřík); nicméně mí spolupiči uznale pokyvovali při popíjení hlavami a tak nelze než věřit, že jim méněstupňová piva chutnala.
Kdyby nebylo lehké podmíry a občasné nucené změny stupňovitosti piva z důvodu narvanosti hospody, mohlo být konečné hodnocení klidně pětibodové; takhle alespoň něco musím za ony nedostatky strhnout.
4.75

LOS OBSLUHOS KVALITOS
Los Číšníků je zde hned několik, konkrétně jestli si dobře pamatuju tři, kterým občas vypomáhala jistá anorektická dívčina. Každý měl svůj sektor, do kterého nosil pivní a jiné moky a tak to docela šlo, protože alespoň nenavštěvovali pořád dokola ty samé stoly blízko vchodu, jak tomu v minulosti občas bývalo.
Na prackách všech mužských obsluhujících bylo vidět, že piv už roznesli za dobu co tam obsluhují asi miliony, takže jim nedělal žádný problém nosit to "po kyblech" a ještě k tomu sem tam prohodit nějakou vtipnost, což se dnes určitě musí ocenit, protože aniž si to uvědomujeme, anonymita v hospodách se navyšuje a tím nemyslím mezi návštěvníky, ta je konstantní, ale mezi obsluhou a obslouženými.
Obsluze není co vytknout, vzhledem k situaci v době mé návštěvy jí musíme odpustit i občasné opomenutí donesení jiné pochutiny než tekuté, za což nás obsluhující očastoval nějakou sebekajícnou poznámkou ve smyslu: "Já jsu ale vůl..."
4.50

LOS PROSTŘEĎOS
Los Kdo četl mé předchozí recenze tak pochopí, že popisovat prostředí nějak rozsáhle nemá moc smysl, takže jen v krátkosti. Uvnitř jsou dvě místnosti - pivnice, kde se to hemží jednak štamgasty sedícími u "svého" stolu, jednak rádoby bystřickou elitou posedávající věčně "na svých místech" u baru a jednak víceméně pořád stejnými xichty.
Lítačkama kolem výčepu a automatu na cigára projdeme do druhé místnosti, která víceméně slouží na soukromé chlastačky a má více nádech baru než hospody; i když jenom trochu, protože žádné boxy tady nenajdete. Jo abych nezapomněl, v obou místnostech je megaobrazovka, kde se furt něco děje, sportovními pořady počínaje a pohádkami konče (záleží na době, kdy tu sedíte).
Před hospodou se rozkládá jedna z největší (a nutno podotknout i jedna z nejpříjemnějších) zahrádek v širokém okolí, kde jste od protivných slunečních paprsků chránění mohutnými korunami kaštanů, příp. jiných listnatých porostů, sedíte na půlkuláčovitých lavicích, pijete z půlkuláčovitých stolků, prostě balada.
Hodnocení prostředí ovšem nemůže být oproti mým předchozím plnohodnotné, protože jednu výtku bych měl; půlkuláče by chtělo častěji inovovat, opravovat či vyměnit, protože na mnoha místech se červotoč projevil více než důkladně, díky čemuž se vám jednak může vylít pivo, když odložíte krýgl do červotočí díry, příp. si pěkně osedíte prdel, když na červotočí díře sedíte.
4.50

LOS KLIENTELOS
Los Klientelu jsem už tuším tak trochu zmínil v sekci "Los prostřeďos"; jinak je to tu furt stejnej xicht, moc lufťáků tady nezavítá, teda pokud zrovna není otevřené koupaliště. Je sice fakt, že těch xichtů je to více než dost, desítky a desítky, ale pokud sem zajdete opakovaně, tak jednou je tu tento, podruhý tento a tamten, potřetí všichni dohromady, počtvrtý sice tento tam není ale tamten aji s tamtou zase a tak furt dokola. Co z toho plyne? Furt jste na očích a tak jak jednou uděláte průser, tak se to s váma asi poveze.
Na druhou stranu je výše uvedeno i docela pozitivní skutečnost; máte tak trochu více pocit soukromí a sounáležitosti, protože se de facto stejní lidé scházíte na tom samém místě (a navíc rádi), číšníci si pamatují vaše požadavky a sem tam i klidně můžete přisednout anebo přesednout k jinému stolu, protože známých se tu vyskytuje dost a dost.
Záleží prostě na cítění každého, jak tuto stejnoxichtost vezme, já se osobně přikláním k druhé variantě a radší budu všecky znat než tam sedět jak trubka a jen čumět, jak na sebe všichni okolo pokyvují a zdraví se; všichni kromě mě. Jediný co mě mrzí je fakt, že se sem tak moc často nedostanu, protože to tu za časté návštěvy stojí.
4.25

CELKOVÉ HODNOCENÍ
Los Co dodat, opravdu TOP hospoda na bystřickém poli. Vždy sem rád zajdu, půjdu, pozvu, přiběhnu, přilezu (spíš odlezu) atd. Kdo Zahájku nezná, neví, jak vypadá pořádná hospoda. A moment, nejenom hospoda, zde se totiž výborně vaří (!!!), takže i mezi restauracemi by se tento podnik mohl chlubit nemalým bodovým hodnocením.
Já osobně pasuji Zahájku na svoje No. 1, a díky mému celkovému hodnocení jsem Zahájce zařídil i první příčku v žebříčku mezi našimi ostatními (nejen) bystřickými recenzemi; na tom trvám a jsem tomu rád.
4.75

LOS PROGNÓZOS
Los Hospoda tu stojí už od 19. století a pokud se nezačne v budoucnu chlastat přes internet nebo jinou technologii, bude tu nafurt. A to je dobře, bo tak je to správne, bo tak to má byť, bo navštívit takto kvalitní podnik je tím nejlepším, co můžete kdykoliv s kýmkoliv v době svého volna udělat.