Hotel Říka, Chvalčov


17.3.2019, sepsal Los & Rotkader


Hotel Říka
Rodina Volkova
Na Říce 59
768 72 Chvalčov

Tel.: 573 381 163

Recenze z předchozích let:
2017, 2015, 2014, 2011, 2010, 2009, 2008, 2006, 2005

Mapa

Los slovos úvodňos

A toš po vydatným výletu z Tesáku sa nám otevřél krásný pohled na hotel Říka na kraji Chvalčova, a nám bylo jasné, že sem prostě musíme zapadnúť, protože z minulosti máme v hlavách zafixováno, že sa tu človjek dycky dobře napojíl, najédl, prostě občerstvíl. Abysme si ešče trochu zvjetšili žízeň, zašli sme sa mrknúť kúšček do kopca na krásný výhled na proťéjší chvalčovský svah s domama a chatkama, gde sme ešče chvílu zrelaxováli, vyžíznili a vyhládli ...

Dnešní cíl naší cesty byl zřejmý už samého začátku, takže oproti jiným výletům, kdy jsme se až na Tesáku rozhodovali, kam že to půjdeme a kde že si opět uděláme ostudu, jsme jednoznačně věděli, že ostuda bude na Říce, kam se tedy potom nebudeme moci dlouhou dobu podívat. Ještě předtím, než jsme sem dorazili, jsem si dal závazek, že pořádně zfotodokumentuju interiér této restauračky, protože moc fotek interiéru na webu nekoluje, respektive kromě jedné dvou v našich minuloročních recenzích vlastně žádná. Jak můžete vidět pod recenzí, podařilo se ... i s ostudou ...


Los pivos kvalitos

A toš pokáď si dobře pamatuju, tak na nás vybluli nekoli druhů pivisek, na což tu nésu zvyknuté, páč odjakživa tu mjeli enem dvanáctkové Budvárek. Ale chutě náfštěvníků sa rozšiřujú a tak ani tady nezastavili pokrok, a ke dvanáctce přidali aji jedenáctovú stupňovitost v podobje budějického Pardála. A toš poď do mě Pardošu. Oprotivá sladkému Zubru, kerý sme před pár hodinama požili na Tesáku, bylo totok příjemná zmjena, chuť byla totiž výrazně hořká, ale ne tak, abysem krútíl hubú. Asi néni temu moc co vytknúť, aji teplota byla v oukeji, enem sem mjél pocit, že je pivo takové jakésik "prázdné", žádný příjemný ocásek na patře, prostě skúzlo do krka a hotovo. Ale faň, klído píďo si ho dám aji napříšče.

Na Říce jsem byl snad milionkrát, tedy v dobách, kdy jsem ještě trvale pobýval v bystřických hájích a luzích, a vždycky se tu chlubili netradičním Budvarem o dvanáctistupňovité síle. Nepamatuji si, že by se toto pivko někde v blízkém, dokonce i širším okolí, čepovalo. Doby se mění, ale jak je vidět, na Říce zůstávají stále věrní jedné značce, byť nabídku rozšířili o Pardála, což je pivo s o stupeň nižším obsahem. Na dvanáctku musí mít člověk chuť, anebo aspoň nesmí už přijít nalomený, jak se to stalo nám, a tak bylo alkoholově slabší pivo jasnou volbou. A vůbec ne špatnou. Lehce hořké, pěna sice trochu jako Jar, ale barva piva i vůně neměly žádná výrazná negativa. Na mě je to pivo spíše podobné desítkám, kdy člověk chce zahnat žízeň a nepředpokládá, že mu v ústech zanechá nějakou chuť další půl hodiny, a toto pivo to splňuje s přehledem.

3.75


Los jídlos kvalitos

A toš tajaxem vjeďél, že sa pude na Říku, toš sem aji vjeďél, co si tu dám na jídlo. Čísnkú masovú smjes s topinkama, to je sázka na jistotu. Toto jídlo má úžasnú retro chuť, s vůní starých jídelen, správnou ÚHO a k temu kuřecí maso na kúsky s dajakú zeleninú. Topinky namazaný česnekem pak dotvářajú ten správný miks, na kerý sa vždycky těším jak malej Jarda ... ani dnes tato kombinácija nezklamala a já si pošmáknul skvjele.

Na Losovo doporučení jsem se vydal taky cestou čínské masové směsi, nicméně topinku jsem nahradil bramborovou přílohou. Jídlo mě fakticky chutnalo a z minulých návštěv vím, že se tady vůbec nevaří špatně. Jen jsem měl v minulosti docela problémy s porcemi, tak jak kdysi dávno na Hostýně byl problém sníst svou porci v Ovčárně, tak tady na Říce jsem vždycky měl pocit, že bych dal ty porce dvě. Dnes jsme nicméně byli víc zasyceni pivem, a proto jsem nijak nestrádal.

4.50


Los obsluhos kvalitos

A toš mladé týpek tu obsluhuje už hezkú řádku rokú a mysím si, že si staré pan majitél Volek vychovál víc jak důstojnýho nástupca. Hošík skákal, jaxme pískali, donášál, odnášál, občas ho zaskočíl sám pán velkomožný majitél, ale to nebylo nic proti ničemu, tagže aji v této oblasti spokojenost.

Pan Volek je obsluha ze staré školy, samá úsluha, služebníček, co si ještě dáme, to vše říkal, říká a bude říkat s grácií, elegancí a ... nahlas. Mnozí spolustolovníci, kteří sem v minulosti zavítali se mnou ne vždy sdíleli mé nadšení pro tento typ obsluhy, který mě osobně nicméně vyhovuje, a který tvoří nedílnou součást a kolorit zdejší hospody. Kdo nezažil, neví, co je pan obsluhující. Dnes se tady pan Volek vyskytoval a mě to potěšilo. Je sice fakt, že většinu zde stráveného času nás obsluhoval jeho nástupce, který tu lítá kolem stolů už dobrých deset let, a který byť nedisponuje onou retro grácií, tak jeho nenucený způsob, úsměv a styl byl velmi příjemný a tady bych hodnotil určitě i výš.

4.25


Los prostřeďos kvalitos

A toš tajak na Tesáku jest fajne, že sa interyjér nemjéní, toš stejný jest to tu. Malý čtveratý stolky obklopené polstrovanými židličkami, keré před nejakým časm nahradily původní nepolstrované neotesané těžké židle, komunistický prosklený pult a u vchodu do kuchyně typická socialistická stěna na kvítka. Hajzlíky sa pak nacházajú po průchodě vpravo kolem barpulta, dozádu. Wecka sú velký, čistý, s tekúcí teplú vodú a aj dostatkem papírovéch ručníkú. V hospodě sa mísí vůňa kuchyně, dob dávno minulých a dřeva, což jest kombinácija, kerá mně vždycky bude fascinovať.

Jde o rodinný hotelík, který má svou atmosféru, kterou doufám nikdy nikdo nebude chtít změnit na nějaký super moderní hotel. Ne, tak jak to je, je to opravdu velmi příjemné, útulné, rodinné, komorní. Hospůdka a restaurace v jednom je vlastně jedna větší místnost, takže všichni hosté vidí na všechny hosty, ale není to nijak vtíravé ani nepříjemné. Pokud si chce někdo odpočinout od televizních obrazovek v každém rohu a rapové muziky řvoucí z desítek reproduktorů, ať si zajde sem, tady si člověk odpočine.

4.50


Los klientelos kvalitos

A toš dříf sa tu vyskytovál čtyřboďák Neandrtálec, ale ten pré sa už tu nevyskytuje a ani dnešek nebyl výnimkú, prostě tu nebýl. Na druhú stranu moc lidí tu ani tak nebylo, ale to asi bylo tím, že sme dorazili odpoledne, to znamená od oběda aj do večeře daleko. Střídaly sa tu skupinky turistú, u jedneho dvúch stolú pak seděli místní. Navečír už sa tu stahovaly pivní party, takže ševelení hlasú a cinkání skleníc bylo intenzívňéjší, a to hodně potěšilo.

Hotel se nechází na samém okraji Chvalčova, a narazíte na něj hned poté, co se vynoříte z Hostýnských hor z lesa. Takže logicky tu musí tvořit nemalou část okoloprocházející turisti a my jsme dnes toho byli svědkem a sami jsme turisti byli. Potěšila také skutečnost, že se tu vyskytli místní obyvatelé, kteří to tu buď mají rádi jako my, anebo to mají daleko do jiných chvalčovských hospod. Když nad tím tak přemýšlím, tak vlastně nejbližší hospoda je až Pod lipami; i když až ... ono to tam není víc jak pětset metrů, ale pro pivaře bývá i to dost. Přes den to tu asi nebývá moc narvané, ale jakmile se začne smrákat, tak se tu začnou lidi stahovat a ruch v hospodě je o dost intenzivnější, ale nijak rušivý, prostě hospodský.

3.50


CELKOVÉ HODNOCENÍ

A toš náfštěvu tadyk chcu doporučiť. Proč? No hlavně kvůlivá prostřédí, gde si človjek odpočine od moderních vymožeností, a v komorním prostřédí si tu v klidu užije domácí atmošku. Nabídka piv jest taky vhodná pro fajnšmekry, ide sice enem o jednu značku, a to Budvar, ale několik stupňovitóstí potěší. Jídlo jest velmi chutný, i gdyž porce sú občas tak akorát. Lidi různorodí, zamrzí nepřítomnost jakýchkoli štamgastú, ale zaséj domácí sa tu vyskytujú. A taky další zpráva pro hladovce - ide o jedinú restauračku na Chvalčovje, tagže pokáď máte hlad a nechcete čekať až do Bystřice, toš náfštěva tu jest jediná, ale výborná, volba.

Los na to kápl, Chvalčov je docela velká dědina, hlavně teda dlouhá, ale restaurace je tady jen jedna, a to zde, na Říce. Pokud ji člověk mine, tak další příležitost k jídlu je pak až v Bystřici, a to buď U Hanuša anebo v Rondu, a to jsou dobré tři čtyři kilometry. Na druhou stranu, i když je to restaurace jediná, tak na to nijak nehřeší, a své kvality nejen udržuje, ale i dokazuje. Já byl spokojený de facto se všemi hodnocenými kritérii, takže mé celkové hodnocení by klidně mohlo být o půl bodíku vyšší. Dnešek se tedy povedl, po velmi příjemném začátku na Tesáku nás čekalo neméně příjemné zakončení na Říce, a klidně si tenhle hospodský mix kdykoliv zopakuji.

4.00


Los prognózos

A toš tento barák tu je snáď už od 19. století, a to, že to tu funguje, to jest zcela jistě zásluha rodiny Volkovy, kerá tu o to pečuje snáď taky přes sto let. Já dúfám, že péče nebude polevovať, a že sa tu budu moct staviť aj se svojema vnukama na jedno hořké pivo z Budějic ...

Konkurence není na Chvalčově tak velká jako v nedaleké Bystřici, a tak předpokládám, že nějací hosté se tu vždy vyskytovat budou, a byť štamgastů tu moc není a kdoví jak je to s návštěvností místních, tak turistů je v okolních horách dostatek a ti tuhle hospodu snad uživí navěky. Navíc v létě je příjemné posezení venku před hotelem, a na to se těším už zanedlouho, jen co přijdou první teplé podvečery, tak se tu ukážu.