U Králů, Chvalčov


15.2.2015, sepsal Los


Hospoda U Králů
Na Kamenci 431
768 87 Chvalčov

Tel.: 573 913 457
Mobil: 737 303 307

Recenze z předchozích let:
2014, 2011-2, 2011-1, 2008-2, 2008-1, 2003

Mapa

Los slovos úvodňos

Tak tady jsem byl naposledy před cca 5-ti lety, když jsme s RUMcajsem šli v zimě okolo, bylo nám zima a tak jsme se tu stavili na dva čerty. Od té doby jsem jen slyšel, jak to tu jde do kytek, jak se kvalita této hospody snižuje geometrickou řadou apod. No nic, je načase si udělat vlastní názor, a tak jsme se opět za účasti RUMcajse a Dědy Lebedy zašli mrknout, co je na oněch povídačkách pravdy.


Los pivos kvalitos

Desítkový Radegast a jedenáctkový Zubr Grand. Pro mně byla volba jasná a pro všechny okolní spolupiče u našeho stolu taktéž, takže za chvíli nám na stole přistála celá řádka pěnivých moků z nedalekého Přerova. Pivo mňam, na něm snad nejde nic zkazit, snad jen špinavé trubky ve výčepu, ale tady je asi mají čisté, protože očekávanou výtečnou chuť jsem dostal i naporcovanou, takže proti pivu nemám pražádných výhrad.

4.25


Los jídlos kvalitos

Toto je typická čtyřková hospoda se snahou o vaření, ale ve večerních hodinách jsme si netroufli na jídlo se zeptat, takže ode mně dnes nečekejte žádné hodnocení.

x.xx


Los obsluhos kvalitos

Obsluhovaly nás hned tři různé ženy, nejstarší byla asi matkou té mladší a ta byla asi starší sestrou či jinou příbuznou té nejmladší. Nejmladší to vzdala nejdříve, seděla pak se svými známými na baru, ale starší a nejstarší se snažily seč mohly. Nápoje přistávaly na našem stole relativně zavčasu, a pivo se nenosilo najednou, ale prostě hned jak bylo jedno natočeno, tak přistálo někomu z nás na stole a po chvíli další a další. Nevím jestli to bylo dobře nebo špatně, ale já si nemohl pomoct, že možná právě tomuto obsluha po čase tak trošku nestíhala. Ale naštěstí jen trošku, takže vcelku v poho.

3.25


Los prostřeďos kvalitos

Hospoda je jedna velká místnost, které uprostřed kraluje stůl na karambol. Stoly jsou pak jen po stranách, podél třech zdí. Naproti vchodu je pak výčepní pult s několika barovkami a průchodem pro obsluhu. V hospodě je jediný zdroj světla, a sice velký lustr uprostřed, který nicméně dostatečně osvětluje všechny rohy místnosti. Záporem pak budiž dvě skutečnosti; tou první je absence kvalitního odsávání, takže cigaretový kouř jakoby ve vzduchu stál. Tou druhou je pak kosa na hajzlících, kde šla pára nejen z pusy, ale i z pisoáru při konání potřeby; no a studená voda z kohoutku nba umytí rukou tento mrazivý zážitek jen dokonává.

2.75


Los klientelos

Tak tady je líheň x-boďáků, a to od třicátníků počínaje až po důchodce konče. Některé zjevy budily hrůzu, ale naštěstí to zachraňovali důchodci hrající karambol. U baru a u okolních stolů pak seděla příjemná všehochuť, takže se tu člověk cítil fakt skvěle. Jestli je toto každovíkendový standard, tak pak je to záviděníhodné; pokud to byla jen výjimka, tak pak v době naší návštěvy o to více příjemná.

4.25


CELKOVÉ HODNOCENÍ

Tak tady se za posledních 5 let nezměnilo nic, vůbec nic. A myslím si, že nejenom za posledních 5 let, ale za psledních 15 let. Jestli je to dobře nebo špatně, nevím, myslím si spíše, že špatně. Nahoru šla určitě kvalita piva, ale ta je dána spíše tím, co uvaří sládkové v daném pivovaře, to se zde určitě povedlo a Grandový Zubr je prostě skvělý; na druhou stranu, toto pivo je skvělé v každé hospodě, takže tímto není tahle knajpa ničím výjimečná. Na jídlo se tu podle tabule před hospodou dá objednat pizza a snad i něco jiného, ale já to nezkoumal, šel jsem na pivo do hospody, ne najíst se do restaurace. Obsluha je z pomalejších, ale ne nepříjemných, prostředí bohužel nahlodal čas, investováno tu nebyla ani kačka, ale třeba je to záměr, aby tady bylo pro štamgasty pořád stejný domácí prostředí, odér, nábytek, apod. A že se to tu štamgasty jen hemží, to jsem uvedl taky, toto je zase naopak pozitivum. Takže něco velmi fajn, něco fajn, něco horší, něco velmi horší, takže hodnocení průměrem je tady na místě.

3.00


Los prognózos

V tomto případě se o budoucnost této hospody docela bojím. Konkurence je na Chlaščově více než dost a kvalitní. Hned naproti přes cestu je neoznačená, dosud bezejmenná, nálevna, kousek výš směrem na Tesák pak nová hospoda U Michala a stálice Pod lipami, a ještě kousek výš pak megalegenda Říka. Nevím nevím, pokud se tu něco zásadního nezmění, tak se počet stálých klientů moc zvyšovat nebude, spíš naopak díky přirozené úmrtnosti. A když hospoda skončí, tak si myslím, že pořád je kde v okolí zajít, takže v tom škoda nebude. Škoda určitě bude jen toho, že od Michala či od Lip je to k nejbližší bystřické knajpě fakt daleko, a hospoda U Králů tak má víceméně strategické umístnění někde uprostřed tak, aby člověk nepadl žízní.