Hotel Říka, Chvalčov


1.1.2023, sepsal Los, komentuje Rotkader


Hotel Říka
Rodina Volkova
Na Říce 59
768 72 Chvalčov

Tel.: 573 381 163

Recenze z předchozích let:
2020, 2019, 2017, 2015, 2014, 2011, 2010, 2009, 2008, 2006, 2005

Mapa

Los slovos úvodňos

A toš to jako fakt? To jako naposledy sem tu býl před covidem? No čučím na to jako blázen, ale podle posledního datumu doposaváď poslední recenze ze začátku ledna 2020 temu fšecko nasvjedčuje. No ty kráso, ešče teď to rozdýchávám... No nic, dosť bylo divení sa, fčil si teda poďme řéct, co gde gdy jak gdo a proč sme sa tu vyskytnuli. Jednoduše, jeden víkend koncem listopadu 2022 sa uvolníl natolik, že bylo možno celý deň brúzdať po okolních vrších. A co by to bylo za brúzdání, gdybysme sa aj něgde neobčerstvili, že jo? Po pravděpodobně poslední návštěvje chaty Meopta na Tesáku sme sa rozhodnuli, že v našem retro putování budeme pokračovať; a na volbu padl jak hostinec na Trojáku, tak hotel Říka. A za Bé bylo správně, už nevím, co byl rozhodující faktor, ale možná to právje byla ta doba, gdy sme sa tu prostě vůbec nestavili. A tři roky sú fakt dlúhá doba na zmjeny, a tak sme sa na ně připravili; moc jich naštěstí nebylo, ale i tak nás něco prostě překvapilo.

Jejda, Los má pravdu, toto hodnocení následuje opravdu skoro na den přesně tři roky po tom předchozím, no teda ten čas letí; já měl za to, že naposledy jsem tam byl s Pítkečem někdy v době covidu, ale ono ejhle, ono to bylo ještě na konci zimy 2019, panejo, teda ještě dávno před doposud poslední recenzi na tomto webu. No však jakmile jsem to takhle spočítal, hned mi bylo jasné, že tak jak jsem oprášil své komentáře v poslední recenzi roku 2022 na chatu Tesák-Meopta, tak musím být u toho i v rámci úplně první recenze nového roku 2023. A že to vyšlo zrovna na Nový rok, tak to už je jen třešnička na dortu. Takže se pohodně usaďte a pojďme se dozvědět, co se na Říce změnilo za poslední tři roky, alias jaké je srovnání dob před a po covidu.


Los pivos kvalitos

A toš podle mně tato restauračka už mosí mjeť v Budvaru svoje inventární číslo, protože dvanáctkový Budweiser se tady čepuje snad po generace. A není to vůbec na škodu, páč je dobré, gdyž něgde najdete v daném kraji netradiční pivní značku. Zubra, Gambrinus, Radegast, Pilsner a podobný zprofanovaný značky si dáte gdekoli a gdykoli, ale ukažte mně místo minimálně ve Zlínským kraji, gde dostavete Budvar? Já žádné neznám, ale asi sú, nevjeřím, že by Říka mjela nějakú ekskluzivitu. Pivko bylo opjet osvježující, bez žádných pachutí a pachů, tagže tady prostě neprohloupíte.

Já ten Budvar prostě nějak nemusím, ale jak zmiňuje Los, občas na mě přijde chuť vyzkoušet jinou pivní chuť než po zbytek roku. A proto potvrzuji, že tomuto místu určitě netradiční značka a voltáž piva dává určitý punc výjimečnosti, za kterou se stojí se stavit.

4.00


Los jídlos kvalitos

A toš tu sa odehrála zmjena, nastopro, zmjena kuchaře, ináč není možný, že sme dostali na stůl takový blafy. Moja čínská masová smjes s topinkú, na kerú sem sem jezdíl leta, nebyla vůbec čínská masová smjes, ale jakásik smjes masa a zeleniny, zalitá vorčerstrovú či dajakú jinú tmavje hnědú omáčků, kerá nemjela lautr nic s tou svjetlučkou omáčkou s čínským kořením z dob před iks léty. Pítkečovo vepřo knedlo zelo vypadalo o poznání líp, ale rači mně nechál ochutnať, páč zelí bylo prý dajaký divný - jo bylo, bylo to sladký zelí! Majngot, toš tady dneska zklamání převeliký. Naštěstí sa to dalo sněst, chuť do dajakú mjelo, teplý to bylo, topinky byly správně usmažený a čenek pálíl jak mjel, toš dajaký body ano, ale jináč za mě dneska ne-e.

Hospodu dělá jídlo, pivnici pivo a tohle je víceméně čistokrevná restaurace, kam se lidi stavují spíše na jídlo než cokoliv ostatní. Proto drsné Losovo hodnocení tedy není radno vůbec podceňovat, a za mě je třeba toto ze strany provozovatelů řešit. A ne hřešit na dobrou pověst z minula a jakéžtakéž pokrmy, které kolem projíždějící či kolem procházející prostě sezobnou, zasytí se a pokračují dál. Jen aby se totiž tito lidé ještě někdy vrátili. Co já myslím, tak sem na Říku tedy zajdu spíš na to pivko, ale najím se někde jinde, ať už na Tesáku, nebo pak dále v Bystřici...

2.00


Los obsluhos kvalitos

A toš u mladého pána provozního ide viděť, že od otca dostál skvjelú číšnickú školu, a že sa v tejto roli prostě našél. Slušný, usmjevavý, ochotný, rychlý, čistě oblečený, ochotný poradiť, pomocť, prostě tady je obsluha par excellence. Mysím si, že tady by mjeli povinně napochodovať fšeci pingli a pinglice aspoň na jednu smjenu, aby zakusili to, čemu sa opravdu može říkať servis. Bravo!

No jo no, servilní pan Volek, otec současného vrchního, se tady nevyskytoval, možná ze stejného důvodu, proč už se v chatě Tesák neobjevuje starý pán - prostě roky nezastavíš. Naštěstí to tam i tady platí, že synové se potatili a tak nová generace může pokračovat ve skvěle rozjetém byznysu svých otců a dědů. A že je o tato místa zájem, o tom svědčí i fakt, že i po době covidových uzavírek tyto podniky stále fungují, narozdíl od desítek (ano, desítek) jiných, které svou činnost musely ukončit. Když už někoho nesloví zdejší retro prostředí, tak velmi pozitivní dojem ze servisu musí každému důstat v mysli ještě dlouho. Tady nelze opravdu hodnotit níže než plným počtem bodů, a i ten je tady asi málo.

5.00


Los prostřeďos kvalitos

A toš tady to sú sedemdesátky enem vyšije. Dvojitý vchod s lítačkama už samo o sobje mnohý naznačuje, ale jakmile nima prondete, octnete se v prostředí hospody Labužník z filmu Padesátka. A baj-d-vej, ten film je můj top, tagže o to víc sem si ten pocit socialistickýho pohostinství užíval, včetně detailů jako do ubrousku zabalený příbory. Jasný, ne každý je zvjedavej na to se nechávat ovívat závanem dob minulých, nicméně gdyž toto pominu, tak jinak všude čistota enem září, ubrusy sa mjéní za pochodu, ze zemje by se fakt možná aj dalo pojest, a to sú určitě devízy i současnýho stolování.

Když se řekne, že se někde zastavil čas, tak je to právě tady. Neuvěřitelně krásné, ale retro, prostředí vás vtáhne do svých osidel a nechce vás pustit ven. Jasně, má to i svoje negativa, za ty desítky let, co je to tu stejné, se trochu změnily proporce stolů, takže tady opravdu máte na stole jen kousíček místa pro sebe, tedy pokud je vás víc jak dva u stolu, ale to je špíše takový hnidopišský komentář. Neustále znovu a znovu mě fascinuje barpult i se svou prosklenou částí a miliardama cetek na něm, stejně tak jsou obsazeny i police za barem na stěně, prostě nikde ani místečko volné; a přitom to nepůsobí blbě, docela to k celkovému interiéru prostě pasuje. Potěšila teplá voda na toaletách včetně papírových kapesníčků, takže o hygienu tu jde pořád a stále.

4.75


Los klientelos kvalitos

A toš střídá sa to tu jako ponožky. Enem za tu lkrátkú chvílu, co sme tu seděli my, sa tu vystřídalo několik turnusů rodinek na jídlo. A svjete div se, vono je to faň, prostě dorazí dajací lidi, posadí sa, objednajó si, pojedí, zaplatí a vypadnó. A tak furt dokola, prostě kolobjeh života. Žádný štamgast tu nebyl, doby Neandrtálce sú asi dávno pryč, a tak jedinými stálejšími hostami sme byli my, protože sme poseděli víc jak dvje hoďky. Za mně úplně v poho.

Myslím si, že restaurace zdejšího hotelu je asi vyhlášená, protože jinak nevím, proč by se tu točilo tolik lidí. A ono je to tak vlastně správně. Na Chvalčově funguje ještě pivnice Pod lipami, zhruba 500 metrů o Říky, a tam se stahují místní štamgasti čistě na tekuté pokrmy; no a tam naopak nezavítá žádný přespolní a po jídle lačnící návštěvník, proč taky, když tam nic podobného nedostane. Naopak zde ano, takže to mají na Chvalčově pěkně rozdělené. A jak už zmiňoval Los, onen koloběh je vlastně velmi příjemný, člověk potká víc lidí než jen jedny a ty samé lidi.

4.25


CELKOVÉ HODNOCENÍ

No abysem byl ale tak trochu objektivní, tak dnešní výsledek asi neodrážá všechny ty chvalozpjevy výše. Důvod je jednoduchý, totok je čistokrevná restauračka, a ta mosí stáť a padať s kvalitú, lépe řečeno, s chutností svých jídel. A v této oblasti dnes prostě tady nezabodovali. Gdybysem si tu dál enem pivka a třebars polívku, toš vjeřte, že bysem dál fakt o bod víc, takhle je to výrazný nadprůmjér aj tak.

Tady má bohužel Los pravdu; tento podnik živí a bude živit jídlo, takže v případě nízké kvality pokrmů to logicky musí znamenat i nízkou návštěvnost. Nicméně s ohledem na zjištěnou vysokou fluktuaci návštěvníků to spíš vypadá, že dané odpoledne měl Los prostě jen smůlu. No věřme tomu.

3.75


Los prognózos

A toš je to rodinný podnik, tagže pokáď se na to další v řadě Volků nevysere, a bude dělat fšecko pro to, abyto tu jelo, tak to tu prostě pojede. A gdyž si řekne, že na to sere a pude dělat něco jiného, tak to tu prostě fungovať nebude. Zatím je viděť, že na stoprocent platí první varianta a díky za to.